<b>Digestible lysine levels for laying hens and their effects on egg quality</b>

  • Tiago Antônio dos Santos Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais,
  • Adriano Geraldo Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Luiz Carlos Machado Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Kléber Pelícia Universidade José do Rosário Vellano
  • Sérgio Domingos Simão Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Javer Alves Vieira Filho Universidade Estadual Paulista
Keywords: ideal protein, digestible amino acids, Isa Brown, requirement, diet

Abstract

Egg quality of semi-heavy laying hens fed on low protein diets (14.0% CP) and on different lysine levels is evaluated, while maintaining the same ratio of digestible amino acids / digestible lysine. Four hundred and twenty commercial strain Isa Brown laying hens, 28 weeks old, were divided into 42 experimental plots. A completely randomized design with six treatments and seven replicates was employed in four production cycles of 28 days each. Treatments comprised Control - 16.92% CP; 0.750% digestible lysine. Treatments 1 to 5, with CP levels 14% and digestible lysine levels 0.600, 0.675, 0.750, 0.825 and 0.900% respectively. Levels of Treatments 1 and 2 (0.546 and 0.640% digestible Met + Cys / 0.600 and 0.675% digestible lysine) provided smaller egg size. On the other hand, eggs had higher shell percentage when compared to control diet. When compared to other digestible amino acids, digestible lysine requirement may be estimated at 0.750% in a diet with 14% CP, which corresponds to the average daily intake of 876 mg dig. lysine  hen-1 day-1 and 798 mg dig. Met + Cys hen-1 day-1, without jeopardizing performance and eggs’ internal and external quality.

 

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Author Biographies

Tiago Antônio dos Santos, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais,
IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Cep: 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Adriano Geraldo, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Zootecnia, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Cep: 38900-000, Bambuí, MG
Luiz Carlos Machado, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Cep: 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Kléber Pelícia, Universidade José do Rosário Vellano
UNIFENAS/ FETA (Fundação de Ensino e Tecnologia de Alfenas, MG) Depto. de Ciências Agrárias –Rod. MG 179, km 0, Câmpus Universitário, Cep 37130-000 – Alfenas, MG - Brasi
Sérgio Domingos Simão, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
, IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Zootecnia, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Cep: 38900-000, Bambuí, MG
Javer Alves Vieira Filho, Universidade Estadual Paulista
Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (Unesp – FMVZ), Departamento de Produção Animal. Distrito Rubião Junior. Faz. Lageado, Caixa postal 560, Cep 18618-970 - Botucatu, SP – Brasil.
Published
2014-03-18
How to Cite
Santos, T. A. dos, Geraldo, A., Machado, L. C., Pelícia, K., Simão, S. D., & Vieira Filho, J. A. (2014). <b>Digestible lysine levels for laying hens and their effects on egg quality</b&gt;. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 36(1), 41-47. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i1.21823
Section
Nonruminant Nutrition

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