Ingredient diameter and apparent digestibility of diet by two tropical fish species

  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Edma Carvalho de Miranda UNESP
  • Wilson Massumitu Furuya UEM
  • Luis Gabriel Quinteiro Pinto UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Guilherme Jordão Magalhães Rosa UNESP

Abstract

This research was carried out at the Aquatic Organisms Nutrition Research Laboratory, FMVZ - Unesp - Campus of Botucatu, a unit of Aquaculture Center of Unesp (Universidade Estadual de São Paulo) - Brazil. The objective was to evaluate the ingredient diameter influence (0.5; 1.0; 1.5; 2.0 and 2.5 mm), using the apparent digestibility of diets by Nile tilapia, Oreochromis niloticus L. (Perciformes cichlidae) and pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg) Characiformes, Characidae). The coefficients were determined according to dry matter, crude protein and ether extract. These treatments were analyzed by variance analysis in the factorial design 2 x 5 (two fish species and five diameters). The result showed that there is significant interaction between ingredient diamater and species and that, the most appropriate ingredient diameter to manufacture fish diets is between 1.0 and 2.0 mm to pacu and 1.5 mm to Nile tilapia.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Pezzato, L. E., Miranda, E. C. de, Furuya, W. M., Pinto, L. G. Q., Barros, M. M., & Rosa, G. J. M. (2008). Ingredient diameter and apparent digestibility of diet by two tropical fish species. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 901-907. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2341
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus