Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em> L.) apparent digestibility of diets containing (high and low) tannin sorghum and methionine

  • Edson de Souza Freire UNESP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Hamilton Hisano UNESP
  • Giovani Sampaio Gonçalves UNESP
  • Jeisson Emerson Casimiro Ferrari UNESP

Abstract

This study was carried out in order to evaluate the effects of two sorghum varieties (high and low tannin) and levels of methionine (0.0%, 0.60% and 0.90%) in Nile tilapia, Oreochromis niloticus L. (Perciformes, Cichlidae), diets on apparent digestibility of dry matter, crude protein and crude energy. 100 fish were distributed in ten aquarium (250L). After a climatization period of three days, representative samples of feces were obtained daily until reach six replicates each treatment. The apparent digestibility coefficient was calculated based in chemical analysis of diets and feces to determine chemical composition and chromic oxide. It was concluded that for Nile tilapia the low tannin sorghum has similar apparent digestibility to corn and that the high tannin variety has significant lower apparent digestibility than corn and low tannin. The supplementation of methionine it is not enough to control the anti-nutritional effect of tannin.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Freire, E. de S., Pezzato, L. E., Barros, M. M., Hisano, H., Gonçalves, G. S., & Ferrari, J. E. C. (2008). Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt; L.) apparent digestibility of diets containing (high and low) tannin sorghum and methionine. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 927-934. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2347
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus