<b>Processed soybean in diets for pacu (<i>Piaractus mesopotamicus</i>)

  • Marcia Regina Stech Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária
  • Dalton José Carneiro Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
Keywords: antinutritional factors, body composition, physiology

Abstract

Changes in development and in physiological parameters of fingerlings of the pacu (Piaractus mesopotamicus) fed on diets with high levels of integral crude, extruded, toasted soybean and soybean meal were assessed. The products were evaluated in practical diets for pacu, initially weighing
70 ± 2.19 g, during 82 days. Nine treatments were studied in a 2 × 4 + 1 factorial scheme which corresponded to two fish meal protein replacement levels (50 and 100%) and four soybean products, plus control (100% of fish meal - FM). Development, organosomatic indexes and physiological parameters were evaluated. No differences were reported with regard to weight gain, food intake, food conversion, protein efficiency ratio and specific growth rate. A significant interaction was registered for plasma protein between the evaluated ingredients and replacement percentage of fish meal protein. Results showed that the ingredients assessed did not affect the development of the pacu when compared to fish fed on control diet. Protein retention was favored when toasted soybean and when 50% of the diet’s protein fraction from fish meal were employed.

 

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Author Biographies

Marcia Regina Stech, Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária
Possui graduação (1996), mestrado (1999) e doutorado (2009) em Zootecnia todos pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Unesp de Jaboticabal/SP. Atualmente é pesquisadora da Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária - FEPAGRO Aquicultura e Pesca. Tem experiência na área de Aquicultura, com enfase em nutrição de peixes, atuando principalmente nos seguintes temas: fatores anti-nutricionais, avaliação de ingredientes e aditivos, enzimologia, espécies nativas e sistemas de produção.
Dalton José Carneiro, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1978), mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1983) e doutorado em Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1990). Foi Coordenador do Programa de Pós Graduação em Aquicultura do CAUNESP no período de 1994 a 1996 e Diretor do Centro de Aquicultura da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho entre 2005 e 2009. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Aqüicultura, atuando principalmente com Alimentação e Nutrição de: pacu ( Piaractus mesopotamicus), tambaqui, matrinxã, surubim e tilápia do Nilo. 
Published
2015-02-06
How to Cite
Stech, M. R., & Carneiro, D. J. (2015). <b>Processed soybean in diets for pacu (<i>Piaractus mesopotamicus</i&gt;). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 37(1), 1-8. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v37i1.24296
Section
Aquaculture

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