Evaluation of different protein sources and content on rumen fermentation and blood parameters performance of holstein cows’ lactation

  • Hugo Imaizumi USP
  • Flávio Augusto Portela Santos ESALQ
  • Alexandre Vaz Pires USP
  • Carla Maris Bittar Nussio EMBRAPA
  • Éberson Castilho Barnabé ENGENHEIRO AGRÔNOMO
  • Sérgio de Oliveira Juchem MÉDICO VETERINÁRIO

Abstract

Four lactating Holstein cows were used in a 4x4 Latin Square design to evaluate the effects of levels (10.5% vs. 13.7%) and sources (soybean meal - SBM vs. urea - U) of protein on lactation performance, rumen fermentation and blood parameters. The treatments were: (A) 10.05% CP diet - SBM; (B) 10.05% CP diet - U; (C) 13.70% CP diet - SBM+U; (D) 13.70% CP diet - SBM. Dry matter intake, feed efficiency, milk production, milk protein content and yield were not affected (p > 0.05) by treatments. Milk fat content increased (p < 0.05) with 10.05% CP - U diet (treatment B). The increase of dietary crude protein content increased (p < 0.05) ruminal ammonia N, PUN, total VFA and decreased (p < 0.05) ruminal acetate.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Flávio Augusto Portela Santos, ESALQ
Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo (1984) , mestrado em Nutrição Animal e Pastagens pela Universidade de São Paulo (1991) e doutorado em Animal Science pela University of Arizona (1996) . Atualmente é Professor associado da Universidade de São Paulo, Assessor ad hoc do Fundação de Amparo � Pesquisa do Estado de São Paulo, Assessor ad hoc da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Assessor ad hoc do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico, Consultor ad hoc da Revista Ciência e Agrotecnologia e Consultor especializado da Revista Acta Scientiarum. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: fontes protéicas, processamento de grãos, desempenho, vacas leiteiras, digestibilidade de nutrientes Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Imaizumi, H., Santos, F. A. P., Pires, A. V., Nussio, C. M. B., Barnabé, Éberson C., & Juchem, S. de O. (2008). Evaluation of different protein sources and content on rumen fermentation and blood parameters performance of holstein cows’ lactation. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 1031-1037. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2522
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus