<em>Cynodon</em> production and nutritive value at different harvesting ages through year seasons

  • Geane Dias Gonçalves UEM
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Ulysses Cecato UEM
  • Clóves Cabreira Jobim UEM
  • Júlio Cezar Damasceno UEM
  • Antônio Ferriani Branco UEM
  • Karla Peron Faria ZOOTECNISTA

Abstract

The aim of this experiment was to estimate production, leaf/stem ratio and nutritive value (NV) of three Cynodon gender cultivars (Coastcross, Tifton 44 and Tifton 85), harvested at 21, 42 and 63 days, during spring and summer; 42, 63 and 84 days during fall; 63 and 84 days during winter. The experimental design was split splot, with three replications. Age harvest was evaluated by regression and the models were chosen based on identity analysis. Older harvest age increased (P < 0.05) dry matter (DM) production, neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), for all seasons. Leaf/stem ratio (L/S), crude protein (CP), metabolizable energy (ME) estimated, dry matter in vitro digestibility (DMIVD) and organic matter in vitro digestibility (OMIVD) were negatively affected (p < 0.05). However, L/S and CP were not affected (P > 0.05) by increasing forage harvest age in winter. Independently of the season, all cultivars showed similar production and NV. Considering the results for chemical composition and ME estimated, older harvest ages (63 and 84 days) are not recommended, because there was a NV decrease for all cultivars, harvest ages between 21 and 42 days being thus recommended.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro
Published
2008-04-29
How to Cite
Gonçalves, G. D., Santos, G. T. dos, Cecato, U., Jobim, C. C., Damasceno, J. C., Branco, A. F., & Faria, K. P. (2008). <em>Cynodon</em&gt; production and nutritive value at different harvesting ages through year seasons. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 1163-1174. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2582
Section
Animal Science

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