Inclusion of triticale in meals for piavuçu fry <em>Leporinus macrocephalus</em> (Garavello & Britski, 1988)

  • Mariza Yuri Nagae UEM
  • Carmino Hayashi APTA
  • Eliana Maria Galdioli UEM

Abstract

An evaluation of triticale in meals for piavuçu fry Leporinus macrocephalus (Characiformes, Anostomidae) is provided. Two hundred and forty fry, initial mean weight 1.70±0.03g, were distributed in randomized blocks with six treatments and five repetitions in 30 120L-compartamentized ponds in five amianthus 1000L-tanks, with eight fishes in each pond. Six inclusion levels of triticale were used in meals: 0.00; 5.14; 10.29; 15.43; 20.58 and 25.72%. Inclusion levels had no influence (p > 0.05) on mean final weight, mean weight gain, apparent food conversion, protein efficiency rate, survival and economic viability (costs/gained kg). Physical and chemical parameters were kept within limits recommended for species. Triticale may therefore represent 25.72% of meal without any impairment in fish development. Nevertheless, its use will depend on availability and market price.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Carmino Hayashi, APTA
Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo (1976), Mestre em Zootecnia- Produção Animal pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980) e Doutor em Ciências - Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1986). Publicou em parceria 150 artigos completos em periódicos, dois capítulos de livro, 21 textos em jornais, 77 trabalhos completos em anais de congressos, 304 resumos em anais de congressos e 21 produções técnicas. Orientou 31 pós-graduandos em nível de mestrado e doutorado, 27 em nível de graduação e 49 estagiários. Participou em 56 bancas examinadoras em nível de pós-graduação, 27 bancas em nível de graduação e em 34 bancas de concursos públicos. Manteve intercâmbio, orientações e publicações com 286 pesquisadores nacionais e internacionais. Atualmente é Professor Visitante da Universidade Estadual de Maringá e bolsista pesquisador nível 1-B do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Consultor científico de várias fundações e entidades relacionadas à ciência e tecnologia, assim como de diversas revistas científicas nacionais e internacionais. Tem experiência na área de Ecologia Aquática, Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Aqüicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: limnologia, ictiologia, larvicultura, alevinocultura, tilapicultura, piscicultura e nutrição de peixes Currículo Lattes
Published
2008-05-09
How to Cite
Nagae, M. Y., Hayashi, C., & Galdioli, E. M. (2008). Inclusion of triticale in meals for piavuçu fry <em>Leporinus macrocephalus</em&gt; (Garavello & Britski, 1988). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 23, 849-853. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v23i0.2630
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus