<em>In vitro</em> digestibility of foodstuffs with inoculum of bovine feces or ruminal fluid

  • Claudete Regina Alcalde UEM
  • Roberto Mezzadre Machado UEM
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Rogério Picolli UEM
  • Clóves Cabrera Jobim UEM

Abstract

The present experiment was developed to compare ruminal fluid collected by ruminal cannula or esophageal probe and bovine feces in two dilutions, 200/200 (buffer/feces) or 100/300, as inoculum source, for the determination of in vitro (DAISYII/ANKOM® ) digestibility of wheat meal, ground corn, soybean and canola meal, and Coast-cross and Tifton 85 hay, with three replications. Different inoculum did not influence (p > 0.05) in vitro dry matter digestibility (IVDMD) of wheat meal and ground corn. However, the digestibility of soybean meal and Coast-cross hay with inoculum of feces dilution 200/200 was lower (p < 0.05) than that of the other food. In the case of canola meal and Tifton 85 hay, the IVDMD with inoculum from ruminal cannula and esophageal probe was better (p < 0.05) than the others. Except for canola meal and Tifton 85 hay, the bovine feces as an inoculum source (100/300) was efficient to evaluate IVDMD.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro
Published
2008-05-09
How to Cite
Alcalde, C. R., Machado, R. M., Santos, G. T. dos, Picolli, R., & Jobim, C. C. (2008). <em>In vitro</em&gt; digestibility of foodstuffs with inoculum of bovine feces or ruminal fluid. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 23, 917-921. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v23i0.2645
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus