Effect of <em>ad libitum</em> or restricted supplementation level on finished beef cattle on pasture in the dry season

  • Gumercindo Loriano Franco UNB
  • Pedro de Andrade UNESP - Jaboticabal
  • Telma Teresinha Berchielli UNESP - Jaboticabal
  • Patrícia Favoretto Engenheira Agrônoma
  • Catherine Moreira Veloso Zootecnista

Abstract

The effect of restricted or ad libitum supplementation on finished beef cattle on pasture during the dry season is provided. Forty-eight animals were divided into two groups, each receiving feed in two modalities: restricted or ad libitum feeding, in a randomized design, with twelve replications. Supplementation with restricted feeding afforded a weight gain of 0.597 kg, whereas ad libitum feeding yielded 0.613 kg of weight gain. There was no difference (p > 0.05) in live weight gain during the first period (0.878 kg and 0.922 kg). Differences occurred in the second (0.586 kg and 0.383 kg) and third (0.282 kg and 0.578 kg) periods studied in the case of restricted and ad libitum feeding respectively. It may be concluded that ad libitum supplementation was a disadvantage.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Gumercindo Loriano Franco, UNB
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1992), mestrado (1997) e doutorado (2001) em Zootecnia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP - Jaboticabal. Atualmente é professor adjunto da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul ministrando na graduação as disciplinas Fisiologia da Digestão e Bovinocultura de Corte. Faz pesquisa na área de Nutrição de Ruminantes, principalmente com suplementação e avaliação de alimentos para bovinos de corte. Participa como orientador do Curso de Pós-graduação em Ciência Animal na UFMS e é consultor "ad hoc" das revistas Acta Scientiarum. Zootechny , - Ciência Animal Brasileira (UFG) e - Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science Currículo Lattes
Published
2008-05-09
How to Cite
Franco, G. L., Andrade, P. de, Berchielli, T. T., Favoretto, P., & Veloso, C. M. (2008). Effect of <em>ad libitum</em&gt; or restricted supplementation level on finished beef cattle on pasture in the dry season. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 23, 933-936. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v23i0.2647
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus