Nutritional value of soybean hulls, soybean meal, ground corn and wheat meal for cattle

  • Maximiliane Alavarse Zambom UEM
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Elisa Cristina Modesto UEM
  • Claudete Regina Alcalde UEM
  • Geane Dias Gonçalves UEM
  • Daniele Cristina da Silva UEM
  • Karina Toledo da Silva UEM
  • Josiane Oliveira Faustino UEM

Abstract

The experiment was divided into three parts: composition analysis of soybean hulls (SH), soybean meal, ground corn and wheat meal; in vitro digestibility of dry matter (IVDDM) and cellular wall (IVDCW) of the feeds mentioned above; in situ degradation of dry matter (ISDDM), organic matter (ISDOM) and gross energy (ISDGE), of milled (MSH) or pelleted (PSH) soybean hulls. Three collections of rumen liquid were undertaken for IVDDM and IVDCW at weekly intervals. Three rumen fistulated cows were utilized for the estimates of ISDDM, ISDOM and ISDGE. Incubation periods were 3, 6, 12, 24, 48 hours, whereas zero time was achieved in the laboratory. Degradation percentages and the percentages of real degradability for dry matter, organic matter and gross energy were reported. Results showed that SH could be used as an alternative food in cattle rations.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro
Published
2008-05-09
How to Cite
Zambom, M. A., Santos, G. T. dos, Modesto, E. C., Alcalde, C. R., Gonçalves, G. D., Silva, D. C. da, Silva, K. T. da, & Faustino, J. O. (2008). Nutritional value of soybean hulls, soybean meal, ground corn and wheat meal for cattle. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 23, 937-943. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v23i0.2648
Section
Animal Science

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