Effect of tannin on digestibility of Nile tilapia (<em>Orechromis niloticus</em>) diets

  • Luis Gabriel Quinteiro Pinto UNESP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Edma Carvalho de Miranda UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Wilson Massamito Furuya UNESP

Abstract

This experiment was undertaken to determine the effect of tannin from Stryphnodendron obovatum added to fish diets. The apparent digestibility of dry matter, crude protein and lipid was evaluated. Eighty Nile tilapia juveniles were arranged in five groups (16/aquarium) and fed diets containing 0.00%; 0.21%; 0.42%; 0.63% and 0.84% of total tannin from barbatimão (Stryphnodendron obovatum). After three days of acclimatation, feces were collected during 5 days up to reach five replicates/group. The apparent digestibility coefficient was determined based on chemical analyses of feedstuffs and feces using chromic acid as an inert marker. The results of this study indicate that 0.42% of tannin had no effect on dry matter, crude protein and lipid digestibility but 0.63% or higher levels had significant harmful effect on the digestibility of nutrients.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-05-13
How to Cite
Pinto, L. G. Q., Pezzato, L. E., Miranda, E. C. de, Barros, M. M., & Furuya, W. M. (2008). Effect of tannin on digestibility of Nile tilapia (<em>Orechromis niloticus</em&gt;) diets. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 22, 677-681. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v22i0.2913
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus