<b>Fermentation characteristics and nutritive values of sorghum silages

  • Florence Taciana Veriato Universidade Estadual de Montes Claros
  • Daniel Ananias De Assis Pires Universidade Estadual de Montes Claros
  • Daniela Cangussú Tolentino Universidade Estadual de Montes Claros
  • Dorismar David Alves Universidade Estadual de Montes Claros
  • Diogo Conzaga Jayme Universidade Federal de Minas Gerais
  • Marielly Maria Almeida Moura Universidade Estadual de Montes Claros

Abstract

The objective of this study was to select sorghum genotypes for silage production. The study was carried out at Embrapa Maize & Sorghum’s experimental field. Planting was performed in randomized blocks, with three replicates and the Scott-Knott test at a 5% probability level. The material was ensilaged in laboratory silos opened after 56 days for analysis concerning fermentation and bromatological composition. Only crude protein showed no significant difference (p > 0.05), with an overall mean of 8.88%. The other variables presented significant differences (p < 0.05): pH (3.34 to 3.94); Aw (0.93 to 0.98); N-NH 3/TN (1.61 to 6.56%); green matter yield (12.05 to 34.14 t ha-1); dry matter yield (6.19 to 11.42 t ha-1); dry matter (26.89 to 49.95%); ashes (4.08 to 6.88%); neutral detergent fiber corrected for ash and protein (47.67 to 65.79%); acid detergent fiber (16.62 to 35.89%); hemicellulose:cellulose (1.07 to 2.71%); lignin (2.03 to 6.52%), digestible dry matter yield (3.70 to 7.41 t ha-1) and dry matter digestibility (56.36 to 72.67%). Based on digestible dry matter yield, the genotypes: male 201191 and hybrids 2012F47484, 2012F47515 and 2012F47525 stood out in relation to the others for showing good yielding, adequate nutritional value, with low dry matter and NDF levels coupled with high digestibility values and good fermentation patterns of the silages.

 

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Author Biography

Florence Taciana Veriato, Universidade Estadual de Montes Claros
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros (2012), mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros (2014) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2018). Foi Professor Especialista pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2017-2018) na disciplina Ciências da Natureza. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Forragicultura e Pastagem, Ecofisiologia de Pastagens, Nutrição de Ruminantes, Análise de Alimentos e Tecnologia de Produtos de Origem Animal, atuando principalmente nos seguintes temas: plantas forrageiras tropicais, pastagens consorciadas, adubadas e sombreadas, digestibilidade, conservação de alimentos, bovinocultura leiteira e qualidade leite e derivados. Atua na investigação do metabolismo de carbono e nitrogênio de plantas forrageiras sobre o efeito do consórcio, adubação e estresse hídrico.
Published
2018-04-01
How to Cite
Veriato, F. T., Pires, D. A. D. A., Tolentino, D. C., Alves, D. D., Jayme, D. C., & Moura, M. M. A. (2018). <b&gt;Fermentation characteristics and nutritive values of sorghum silages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 40(1), e34458. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v40i1.34458
Section
Pasture and forage utilization

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