<b>Production and chemical composition of grasses and legumes cultivated in pure form, mixed or in consortium

  • Antonio Augusto Cortiana Tambara Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
  • Micheli Regiani Sippert Universidade Federal de Santa Maria http://orcid.org/0000-0003-1236-3696
  • Gilberto Cardoso Jauris Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
  • Jorge Luís Carvalho Flores Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
  • Éderson Luis Henz Universidade Estadual de Londrina
  • João Pedro Velho Universidade Federal de Santa Maria http://orcid.org/0000-0003-3901-8200
Keywords: Arachis pintoi, Avena sp., fiber, Lolium multiflorum, protein, Trifolium sp.

Abstract

The objective of this study was to assess the edible biomass and chemical composition of forages grown on pure form, as a grass mix, and in grass-legume consortia. The following species were tested: white oats (Avena sativa), black oats (Avena strigosa), ryegrass (Lolium multiflorum), forage peanut (Arachis pintoi), white clover (Trifolium repens), and red clover (Trifolium pratense). The experiment consisted of sixteen treatments arranged in a completely randomized design. The parameters measured were total dry matter (PMST), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), and crude protein (CP). No significant differences in PMST were found among the consortia (p > 0.05). Only the pure cultivated white clover (p > 0.05) was comparable to the consortia in terms of biomass production. The three legumes had the lowest average NDF values (p > 0.05), based on their contributions to the total NDF content of the consortia along the cuts. The ADF content increased for all treatments during the cuts. The results indicate that in pasture, legumes increase protein content, and forage consortia increase both the pasture production and the grazing period. Their chemical composition is adequate for boosting livestock production in pastures.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Antonio Augusto Cortiana Tambara, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
Professor no Instituto Federal Farroupilha Câmpus de São Vicente do Sul ministrando disciplinas nas áreas de Bovinocultura de Corte, Bovinocultura de Leite, Nutrição Animal e Forragicultura.
Micheli Regiani Sippert, Universidade Federal de Santa Maria

Acadêmica do curso de Zootecnia da Universidade Federal de Santa Maria, Campus de Palmeira das Missões. Participa de pesquisas nas áreas de Alimentação e Nutrição de Ruminantes, Bovinocultura de Leite, Forragicultura e Bromatologia.

Gilberto Cardoso Jauris, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
Professor no Instituto Federal Farroupilha Câmpus de São Vicente do Sul ministrando disciplinas nas áreas de Bovinocultura de Corte, Bovinocultura de Leite, Nutrição Animal e Forragicultura.
Jorge Luís Carvalho Flores, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha
Professor no Instituto Federal Farroupilha Câmpus de São Vicente do Sul ministrando disciplinas nas áreas de Bovinocultura de Corte, Bovinocultura de Leite, Nutrição Animal e Forragicultura.
Éderson Luis Henz, Universidade Estadual de Londrina
Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina. Participa de projetos de pesquisa nas áreas de Alimentação e Nutrição de Ruminantes, Bovinocultura de Corte e Forragicultura.
João Pedro Velho, Universidade Federal de Santa Maria

Departamento de Zootecnia e Ciências Biológicas ministrando disciplinas nas áreas de Alimentação e Nutrição de Ruminantes, Bovinocultura de Corte, Bubalinocultura e Forragicultura. Coordenador Adjunto do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios

Published
2017-07-14
How to Cite
Tambara, A. A. C., Sippert, M. R., Jauris, G. C., Flores, J. L. C., Henz, Éderson L., & Velho, J. P. (2017). <b&gt;Production and chemical composition of grasses and legumes cultivated in pure form, mixed or in consortium. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(3), 235-241. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v39i3.34661
Section
Pasture and forage utilization

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus