<b>Evaluation of sugarcane silages added with macaúba cake

  • Caroline Salezzi Bonfá Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Cíntia Gonçalves Guimarães Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Antônio Ricardo Evangelista Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Alexandre Soares dos Santos Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Lílian de Araújo Pantoja Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Gustavo Henrique de Frias Castro Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Abstract

This study evaluated the pH and contents of dry matter (DM) and lactic acid (AL) of sugarcane silages added with different levels of inclusion of macaúba cake (TM) in different opening times (TA), in days. Laboratory silos used were opened at times 0; 3; 7; 12; 24; 36; 41 and 60 days after ensiling. The response surface methodology was used for statistical analysis. The DM content was influenced by both NI and TA. The inclusion of TM contributed to increase the DM content of sugarcane, as it absorbed moisture of the ensiled sugarcane. The pH values were influenced only by TA, which were lower than 3.8. The AL content was influenced by both NI and TA, that is, the inclusion of TM favored the increase of AL content over the 60 days evaluated. It can be concluded that the inclusion of TM in sugarcane silage can be used in all NI evaluated, and the silages should be stored for 60 days to ensure the adequate fermentation process inside the silos.

 

 

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Author Biography

Caroline Salezzi Bonfá, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
Zootecnista. Mestrado em Zootecnia, em Produção Animal, com o título de Mestre obtido no início do ano de 2014. No início do ano de 2014, entrei para o Doutorado em Biocombustíveis, em que trabalho com a linha de pesquisa "Produtos e Coprodutos". Nesta área, estamos trabalhando com os resíduos da produção de biocombustíveis, que torna-se crescente ano após ano. Como estes resíduos apresentam elevado teor nutricional e consequente potencial de uso na alimentação animal, passamos a chamá-los de coprodutos, agregando valor a estes.Estou em fase de finalização do doutorado, recebendo o título de Doutora em Biocombustíveis até fevereiro de 2014.
Published
2018-03-01
How to Cite
Bonfá, C. S., Guimarães, C. G., Evangelista, A. R., Santos, A. S. dos, Pantoja, L. de A., & Castro, G. H. de F. (2018). <b&gt;Evaluation of sugarcane silages added with macaúba cake. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 40(1), e37571. Retrieved from https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/37571
Section
Pasture and forage utilization