Effect of crude fiber on the nutrition of piracanjuba (<em>Brycon orbignyanus</em>)

  • Juan Esquivel Garcia UNESP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Evoy Zaniboni Filho UFSC
  • Carlos Alberto Vicentini UNESP

Abstract

The present experiment evaluated the performance of Brycon orbignyanus fed on diets with different levels of crude fiber. Fish with mean weight of 17.40±3.06 g and total length of 11.70±0,73cm were stocked in 12 fiberglass aquariums (150 L) fitted with center standpipes in a recirculating system at a density of 5 fish/aquarium. The fish were fed four diets containing similar levels of protein (32%), energy levels varyng from 3,037 to 3,356 kcal DE/kg, and crude fiber levels of 5%; 7%; 85 and 9% for 105 days. The fish had better weight gain when fed diet containing 9% of crude fiber, and it can be concluded that fish fed diets containing higher levels of crude fiber than usually used result in fish with less fat on carcass without loss of growth, and by products of plant origin rich in fiber could be used to produce diets for this kind of fish.

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Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-07-14
How to Cite
Garcia, J. E., Pezzato, L. E., Zaniboni Filho, E., & Vicentini, C. A. (2008). Effect of crude fiber on the nutrition of piracanjuba (<em>Brycon orbignyanus</em&gt;). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 21, 725-731. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v21i0.4337
Section
Zootecny

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