Different milling degrees of ingredients in diet for Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em> L.) during growth phase

  • Carmino Hayashi UEM
  • Wilson Rogério Boscolo UEM
  • Claudemir Martins Soares UEM
  • Vilson Roberto Boscolo UEM
  • Eliana Maria Galdioli UEM

Abstract

The trial aimed to compare pelletized diets with different milling degrees (0.50 or 1.50mm) on the performance and food transit velocity rate (FTVR) of Nile tilapia during growth phase. Forty animals with mean initial weight of 68.95 ± 13.30 g and total length of 15.94 ± 1.06 cm, were distributed in a completely randomized design with two treatments and five replications in 500l concrete tanks. Significant differences (P < 0.05) were observed according to the mean values of final weight, final length, daily weight gain, feed intake and feed conversion, and the worst results were with diet of 1,50mm. There was no difference when using diets of 0.50 or 1.50mm on condition factor, carcass and fillet yields, and on visceral fat percentage of the fishes. The FTVR was faster for the 1.50mm treatment. It was concluded that the use of 0.50mm milling degree diet promoted the slowest food transit velocity and the best performance for Nile tilapia during growth phase.

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Author Biography

Carmino Hayashi, UEM
Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo (1976), Mestre em Zootecnia- Produção Animal pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980) e Doutor em Ciências - Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1986). Publicou em parceria 150 artigos completos em periódicos, dois capítulos de livro, 21 textos em jornais, 77 trabalhos completos em anais de congressos, 304 resumos em anais de congressos e 21 produções técnicas. Orientou 31 pós-graduandos em nível de mestrado e doutorado, 27 em nível de graduação e 49 estagiários. Participou em 56 bancas examinadoras em nível de pós-graduação, 27 bancas em nível de graduação e em 34 bancas de concursos públicos. Manteve intercâmbio, orientações e publicações com 286 pesquisadores nacionais e internacionais. Atualmente é Professor Visitante da Universidade Estadual de Maringá e bolsista pesquisador nível 1-B do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Consultor científico de várias fundações e entidades relacionadas à ciência e tecnologia, assim como de diversas revistas científicas nacionais e internacionais. Tem experiência na área de Ecologia Aquática, Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Aqüicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: limnologia, ictiologia, larvicultura, alevinocultura, tilapicultura, piscicultura e nutrição de peixes Currículo Lattes
Published
2008-07-14
How to Cite
Hayashi, C., Boscolo, W. R., Soares, C. M., Boscolo, V. R., & Galdioli, E. M. (2008). Different milling degrees of ingredients in diet for Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt; L.) during growth phase. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 21, 733-737. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v21i0.4340
Section
Zootecny

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