Chemical composition and fermentative losses of mixed sugarcane and pigeon pea silage

Keywords: ruminant feeding, Cajanus cajan, forage conservation, ensiling, Saccharum officinarum.

Abstract

Adding legumes to sugarcane silage is a strategy used to improve silage quality and reduce losses. This study’s objective was to evaluate the chemical composition and fermentation profile of silages sugarcane and pigeon pea. A completely randomized design was used, with five treatments and four replications. The treatments consisted of sugarcane silage with increasing pigeon pea proportions (0, 25, 50, 75 and 100%). The forages were ensiled in experimental microsilos that remained closed for 60 days. Their chemical compositions were evaluated by determining the pH value and dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, hemicellulose, cellulose and lignin content. Fermentation profiles were evaluated by determining the effluent, gas, and total dry matter losses and dry matter recovery of the silage. Including pigeon pea in sugarcane silage decreases the hemicellulose content and increases the crude protein, acid detergent fiber and lignin content. Fermentation losses are reduced by adding pigeon pea to sugarcane silage with reduced effluent and gas losses and increased dry matter.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amaefule, K. U., Ukpanah, U. A., & Ibok, A. E. (2011). Performance of starter broilers fed raw pigeon pea [Cajanus cajan (L.) Millsp.] seed meal diets supplemented with lysine and or methionine. International Journal of Poultry Science, 10(3), 205-211. doi: 10.3923/ijps.2011.205.211.

Amaral, R. C., Pires, A. V., Susin, I., Nussio, L. G., Mendes, C. Q., & Gastaldello Junior, A. L. (2009). Cana-de-açúcar ensilada com ou sem aditivos químicos: fermentação e composição química. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(8), 1413-1421. doi: 10.1590/S1516-35982009001000001.

Ávila, C. L. S., Pinto, J. C., Sugawara, M. S., Silva, M. S., & Schwan, R. F. (2008). Qualidade da silagem de cana-de-açúcar inoculada com uma cepa de Lactobacillus buchneri. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 30(3), 255-261. doi: 10.1111/j.1365-2494.2009.00703.x.

Balieiro Neto, G., Siqueira, G. R., Reis, R. A., Nogueira, J. R., Roth, M. d. T. P., & Roth, A. P. d. T. P. (2007). Óxido de cálcio como aditivo na ensilagem de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 1231-1239. doi: 10.1590/S1516-35982007000600003.

Bonfim-Silva, E. M., Guimarães, S. L., Farias, L. N., Oliveira, J. R., Bosa, C. K., & Fontenelli, J. V. (2014). Adubação fosfatada no desenvolvimento e produção de feijão guandu em latossolo vermelho do cerrado em primeiro cultivo. Bioscience Journal, 30(5), 1380-1388.

Contreras-Govea, F., Marsalis, M., Angadi, S., Smith, G., Lauriault, L., & VanLeeuwen, D. (2011). Fermentability and nutritive value of corn and forage sorghum silage when in mixture with lablab bean. Crop Science, 51(3), 1307-1313. doi: 10.2135/cropsci2010.05.0282.

Copani, G., Niderkorn, V., Anglard, F., Quereuil, A., & Ginane, C. (2016). Silages containing bioactive forage legumes: a promising protein‐rich feed source for growing lambs. Grass and Forage Science, 71(4), 622-631. doi: 10.1111/gfs.12225.

Detmann, E., Souza, M., Valadares Filho, S., Queiroz, A., Berchielli, T., Saliba, E., ... Azevedo, J. (2012). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema.

Doyle, C. J., & Topp, C. F. E. (2004). The economic opportunities for increasing the use of forage legumes in north European livestock systems under both conventional and organic management. Renewable Agriculture and Food Systems, 19(1), 15-22. doi: 10.1079/RAFS200355.

Fageria, N. K., Ferreira, E. P. B., Baligar, V. C., & Knupp, A. M. (2013). Growth of tropical legume cover crops as influenced by nitrogen fertilization and rhizobia. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 44(21), 3103-3119. doi: 10.1080/00103624.2013.832283.

Ferreira, D. F. (2011). SISVAR: A Computer Statistical Analysis System. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001.

Jobim, C. C., Nussio, L. G., Reis, R. A., & Schmidt, P. (2007). Avanços metodológicos na avaliação da qualidade da forragem conservada. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(Especial), 101-119. doi: 10.1590/S1516-35982007001000013.

Köppen, W., & Geiger, R. (1928). Klimate der Erde. Gotha: Verlag Justus Perthes.

Lopes, J., & Evangelista, A. R. (2010). Características bromatológicas, fermentativas e população de leveduras de silagens de cana-de-açúcar acrescidas de ureia e aditivos absorventes de umidade. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(5), 984-991. doi: 10.1590/S1516-35982010000500007.

Lorenzon, A. S., Dias, H. C. T., & Leite, H. G. (2013). Precipitação efetiva e interceptação da chuva em um fragmento florestal com diferentes estágios de regeneração. Revista Árvore, 37(4), 619-627. doi: 10.1590/S0100-67622013000400005.

McDonald, P. (1981). The biochemistry of silage. Chichester, UK: John Wiley.

Mendieta‐Araica, B., Spörndly, E., Reyes‐Sánchez, N., Norell, L., & Spörndly, R. (2009). Silage quality when Moringa oleifera is ensiled in mixtures with Elephant grass, sugar cane and molasses. Grass and Forage Science, 64(4), 364-373. doi: 10.1111/j.1365-2494.2009.00701.x.

Minson, D. (2012). Forage in ruminant nutrition (Vol. 1). New York, NY: Academic Press.

Neres, M. A., Castagnara, D. D., Silva, F. B., Oliveira, P. S. R., Mesquita, E. E., Bernardi, T. C., ... Vogt, A. S. L. (2012). Características produtivas, estruturais e bromatológicas dos capins Tifton 85 e Piatã e do feijão-guandu cv. Super N, em cultivo singular ou em associação. Ciência Rural, 42(5), 862-869. doi: 10.1590/S0103-84782012000500017.

Pedroso, A. F., Nussio, L. G., Paziani, S. F., Loures, D. R. S., Igarasi, M. S., Coelho, R. M., ... Gomes, L. H. (2005). Fermentation and epiphytic microflora dynamics in sugar cane silage. Scientia Agricola, 62(5), 427-432. doi: 10.1590/S0103-90162005000500003.

Pires, A. J. V., Reis, R. A., Carvalho, G. G. P., Siqueira, G. R., Bernardes, T. F., Ruggieri, A. C., ... Roth, M. T. P. (2006). Degradabilidade ruminal da matéria seca, da fração fibrosa e da proteína bruta de forrageiras. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41(4), 643-648. doi: 10.1590/S0100-204X2006000400014.

Provazi, M., Camargo, L. H. G., Santos, P. M., & Godoy, R. (2007). Descrição botânica de linhagens puras selecionadas de guandu. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(2), 328-334. doi: 10.1590/S1516-35982007000200008.

Rezende, A. V., Rabelo, C. H. S., Rabelo, F. H. S., Nogueira, D. A., Faria Junior, D. C. N. A., & Barbosa, L. A. (2011). Perdas fermentativas e estabilidade aeróbia de silagens de cana-de-açúcar tratadas com cal virgem e cloreto de sódio. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(4), 739-746. doi: 10.1590/S1516-35982011000400006.

Ribeiro, L. S. O., Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Santos, A. B., Ferreira, A. R., Bonomo, P., & Silva, F. F. (2010). Composição química e perdas fermentativas de silagem de cana-de-açúcar tratada com ureia ou hidróxido de sódio. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(9), 1911-1918. doi: 10.1590/S1516-35982010000900008.

Sá Neto, A., Nussio, L. G., Zopollatto, M., Junges, D., & Bispo, Á. W. (2013). Corn and sugarcane silages with Lactobacillus buchneri alone or associated with L. plantarum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 48(5), 528-535. doi: 10.1590/S0100-204X2013000500009.

Siqueira, G. R., Roth, M. d. T. P., Moretti, M. H., Benatti, J. M. B., & Resende, F. D. (2012). Uso da cana-de-açúcar na alimentação de ruminantes. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(4), 991-1008. doi: 10.1590/S1519-99402012000400011.

Published
2019-02-13
How to Cite
Pereira, D. S., Lana, R. de P., Carmo, D. L. do, & Costa, Y. K. S. da. (2019). Chemical composition and fermentative losses of mixed sugarcane and pigeon pea silage. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e43709. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.43709
Section
Pasture and forage utilization

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus