<b>Effect of protein levels and sources on performance and nutrient utilization by lactating dairy cows</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i3.570

  • Maria Teresa Guidi ESALQ
  • Flávio Augusto Portela Santos ESALQ
  • Carla Maris Machado Bittar ESALQ
  • Alexandre Vaz Pires ESALQ
  • Mário Procópio de Menezes Júnior ESALQ
  • Hugo Imaizumi ESALQ

Abstract

Five ruminally cannulated lactating dairy cows, producing 27 kg day-1 of milk, were used in a 5 x 5 Latin Square design. Diets contained different protein sources: control, urea, soybean meal, roasted soybeans and corn gluten meal. The control diet featured 13.4% crude protein, and the other diets 16.5%. Dry matter intake, milk production, milk fat content and yield, and feed efficiency were not affected by the treatments. Feeding roasted soybeans decreased milk protein content (p < 0.05). The treatments had no effect on the total tract digestibilities of dry matter, organic matter, starch and neutral detergent fiber; however, crude protein digestibility was reduced with the control and roasted soybeans diets (p < 0.05). Feeding urea increased plasma urea-N (p < 0.05). The treatments had no effects on plasma glucose concentration.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Flávio Augusto Portela Santos, ESALQ
Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo (1984) , mestrado em Nutrição Animal e Pastagens pela Universidade de São Paulo (1991) e doutorado em Animal Science pela University of Arizona (1996) . Atualmente é Professor associado da Universidade de São Paulo, Assessor ad hoc do Fundação de Amparo � Pesquisa do Estado de São Paulo, Assessor ad hoc da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Assessor ad hoc do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico, Consultor ad hoc da Revista Ciência e Agrotecnologia e Consultor especializado da Revista Acta Scientiarum. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: fontes protéicas, processamento de grãos, desempenho, vacas leiteiras, digestibilidade de nutrientes Currículo Lattes
Published
2007-12-14
How to Cite
Guidi, M. T., Santos, F. A. P., Bittar, C. M. M., Pires, A. V., Menezes Júnior, M. P. de, & Imaizumi, H. (2007). <b>Effect of protein levels and sources on performance and nutrient utilization by lactating dairy cows</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i3.570. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 29(3), 325-331. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v29i3.570
Section
Ruminant Nutrition

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus