<b>Inclusion levels of superior third of cassava foliage silage for dairy cows in tropical graze: intake and digestibility</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v28i2.637

  • Eliza Cristina Modesto UFRPE
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Clóves Cabreira Jobim UEM
  • Ulysses Cecato UEm
  • Daniele Cristina da Silva UEM
  • Maximiliane Alavarse Zambom UEM

Abstract

The aim of the experiment was to evaluate the intake and digestibility of Holsteins dairy cow fed with Cynodon graze and inclusion levels (0, 10, 20 e 30%) of superior third of cassava foliage silage (STCFS). Eight lactating dairy cow were used in a square design 4x4 and to inclusion levels, regression was used. The following aspects were analyzed: organic matter intake (OMI), neutral detergent fiber (NDF), crude protein (CP), total carbohydrate (TC), nonfiber carbohydrate (NFC); apparent digestibility of organic matter (ADOM), crude protein (ADCP), neutral detergent fiber (ADNDF), total carbohydrate (ADTC), nonfiber carbohydrate (ADNFC). The inclusion levels of STCFS had an increasing effect (p < 0.05) to total OMI, STCFS + concentrate DOI, STCFS + concentrate NDF, total CP, total TC, total NFC in kg/day and total OMI and total % live weight. The ADCP had decreasing effect (p < 0.05) with the increase of inclusion levels of STCFS.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro.
Published
2008-02-15
How to Cite
Modesto, E. C., Santos, G. T. dos, Jobim, C. C., Cecato, U., Silva, D. C. da, & Zambom, M. A. (2008). <b>Inclusion levels of superior third of cassava foliage silage for dairy cows in tropical graze: intake and digestibility</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v28i2.637. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 28(2), 127-135. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v28i2.637
Section
Pasture and forage utilization

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