<b>Collagen effects in meat tenderness of bovines of different genetic groups</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v28i1.664

  • Janaina Conte Hadlich UNESP Botucatu
  • Daniela Cristina Morales UNESP Botucatu
  • Antonio Carlos Silveira UNESP Botucatu
  • Henrique Nunes de Oliveira UNESP Botucatu
  • Luiz Artur Loyola Chardulo UNESP Botucatu

Abstract

The aim of work was to analyze the collagen effect in meat tenderness of animals of different genetic groups produced by very young bullock production system. Male calves Nellore purebred, ½ Nellore x ½ Aberdeen Angus and ½ Nellore x ½ Simmental crossbred were used. After slaughter and cooling for 24 hours Longissimus dorsi samples were removed, between 11th and 13th ribs, one sample was frozen and the others ageing for 7 and 14 days. There was no difference (p > 0,01) between genetic groups for amount and heat soluble collagen and shear force values. The amount and solubility collagen don’t compromised the meat tenderness, indifferent of the genetic group used and postmortem period, becoming the early slaughter an advantageous option for meat production with desirable characteristics.

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Author Biography

Janaina Conte Hadlich, UNESP Botucatu
Experiência na área de bovinos de corte direcionada a produção de carne de qualidade, ênfase em características quali-quantitativas de carcaça e da carne. Durante o desenvolvimento dos trabalhos de mestrado e doutorado, adquiri também experiência em análises laboratoriais e de características de carcaça relacionadas à qualidade de carne bovina. No decorrer da graduação e pós-graduação (período de 2001 a 2007) acompanhei abates de bovinos criados no modelo biológico do novilho superprecoce pertencentes a inúmeros trabalhos de mestrado e doutorado relacionados ao projeto temático "Crescimento de bovinos de corte no Modelo Superprecoce". Desta maneira, conheço todo o processo de abate, pós-abate e controle de qualidade da indústria frigorífica. Currículo Lattes
Published
2008-02-15
How to Cite
Hadlich, J. C., Morales, D. C., Silveira, A. C., Oliveira, H. N. de, & Chardulo, L. A. L. (2008). <b>Collagen effects in meat tenderness of bovines of different genetic groups</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v28i1.664. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 28(1), 57-62. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v28i1.664
Section
Ruminant Nutrition

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