Assessment of sorghum genotypes for silage: nutritional value

  • Marielly Maria Almeida Moura Universidade Estadual de Montes Claros https://orcid.org/0000-0002-8241-9918
  • Daniel Ananias de Assis Pires Universidade Estadual de Montes Claros
  • Edson Hiydu Mizobutsi Universidade Estadual de Montes Claros
  • Marcos Lopes de Campos Universidade Estadual de Montes Claros
  • Renê Ferreira Costa Universidade Estadual de Montes Claros
  • Otaviano de Souza Pires Neto Universidade Estadual de Montes Claros
  • Leandra Soares Cristina Universidade Estadual de Montes Claros
  • Irisleia Pereira Soares de Sousa Universidade Estadual de Montes Claros
Keywords: productivity; nutritional quality; silage.

Abstract

The objective of this study was to determine the agronomic characteristics, chemical composition and in situ degradability of different sorghum genotypes. The experiment was conducted at the National Maize and Sorghum Research Center – Sete Lagoas, MG. For agronomic and nutritional characteristics, a randomized block design was used, and for in situ degradability, a split-plot design was applied. Genotypes 13F2006, BRS655 and Volumax showed lower dry matter productivity compared to 12F02006 and 12F03033. Genotype BRS655 had the lowest levels of neutral detergent-insoluble fiber (NDF), acid detergent-insoluble fiber (ADF) and lignin. Furthermore, no difference was found for potential degradability (PD), indigestible fraction (IF), and effective degradability (ED) at 2; 5 and 8% hour-1 DM among the studied materials. Genotypes 12F03033 and 12F02006 combine higher productivity and nutritional quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Albuquerque, C. J. B., Jardim, R. R., Alves, D. D., Guimarães, A. S., & Porto, E. M. V. (2013). Características agronômicas e bromatológicas dos componentes vegetativos de genótipos de sorgo forrageiro em Minas Gerais. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 12(2), 164-182. DOI: https://doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v12n2p164-182

Barbero, R. P., Ribeiro, A. C. C., Moura, A. M., Longhini, V. Z., Mattos, T. F. A., & Barbero, M. M. D. (2021). Production potential of beef cattle in tropical pastures: a review. Ciência Animal Brasileira, 22, e69609. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-6891v22e-69609

Buriol, L. R., Torteli, S. R., Gallina, G., Battiston, J., & Lajús, C. R. (2020). Perfil granulométrico e digestibilidade do amido da silagem de milho submetida a diferentes processamentos. Brazilian Journal of Development, 7(4), 39680-39710. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n4-433

Costa, N. L., Monteiro, A. L. G., Silva, A. L. P., Moraes, A., Giostri, A. F., Stivari, T. S. S., … Pin, E. A. (2015). Considerações sobre a degradação da fibra em forragens tropicais associada com suplementos energéticos ou nitrogenados. Archivos de Zootecnia, 64(R), 31-41. DOI: https://doi.org/10.21071/az.v64i247.504

Costa, R. F., Pires, D. A. A., Moura, M. M. A., Rodrigues, J. A. S., Rocha Júnior, V. R., & Tolentino, D. C. (2016). In situ degradability of dry matter and fibrous fraction of sorghum silage. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(2), 171-176. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i2.29576

Detmann, E., Souza, M. A., Valadares Filho, S. C. Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., ... Azevedo, J. A. G. (2012). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema.

Ferreira, D. F. (2014). Sisvar: a Guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnologia, 38(2), 109-112. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001

Garcez, B. S., Alves, A. A., Oliveira, D. S., Santana, Y. A. G., Moreira Filho, M. A., & Reis, J. A. M. (2016). Efeito do tamanho de partícula sobre a degradação ruminal do feno do restolho da cultura do girassol. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, 23(1-2), 76-80. DOI: http://dx.doi.org/10.4322/rbcv.2016.034

Instituto Nacional de Meteorologia [INMET]. (2018, 20 Ago.). Dados históricos. Retrieved from http://www.inmet.gov.br

Lima, L. O. B., Pires, D. A. A., Moura, M. M. A., Rodrigues, J. A. S., Tolentino, D. C., & Viana, M. C. M. (2017). Agronomic traits and nutritional value of forage sorghum genotypes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(1), 7-12. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v39i1.32356

Lopes, M. A., Soares, M. L. S., Oliveira, M. C., & Melo, M. C. (2022). Influência da altura de corte na qualidade da silagem de milho (Zea Mays). Revista Brasileira de Gestão e Engenharia, 13(1), 1-12. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(80)83101-8

Mantovani, E. C., & Ribas, P. M. (2015). Plantio. In J. A. S. Rodrigues (Ed.), Cultivo do sorgo (9a ed., p. 1-13). Sete Lagoas, MG: Embrapa Milho e Sorgo.

Menezes, C. B., Saldanha, D. C., Santos, C. V., Andrade, L. C., Júlio, M. P. M., Portugal, A. F., & Tardin, F. D. (2015). Evaluation of grain yield in sorghum hybrids under water stress. Genetics and Molecular Research, 14(4), 12675-12683. DOI: http://dx.doi.org/10.4238/2015

Mertens, D. R., & Loften, J. R. (1980). The effect of starch on forage fiber digestion kinetics in vitro. Journal of Dairy Science, 63(9), 1437-1446. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(80)83101-8

Moraes, S. D., Jobim, C. C., Silva, M. S., & Marquardt, F. I. (2013). Produção e composição química de híbridos de sorgo e de milho para silagem. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 14(4), 624-634.

Moura, M. M. A., Pires, D. A. A., Costa, R. F., Tolentino, D. C., Rigueira, J. P. S., & Sales, E. C. J. (2017). Nutritional value of sorghum silages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(1), 137-142. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v39i1.32677

Nascimento, R. R., Edvan, R. L., Dias Filho, J. M., Rodrigues, J. A. S., Araújo, M. J., Silva, A. L., … Santos, C. O. (2020). Identification of sorghum hybrids for silage production in the semiarid (BSh) region of northeastern Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 41(6), 2803-2814. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6p2083

Nascimento, R. R., Pereira Filho, J. M., Biagiotti, D., Edvan, R. L., Rodrigues, J. A. S., Araújo, M. J., … Amorin, D. S. (2021). Multivariate analysis of sorghum hybrids cultivated in the semiarid region. Archivos de Zootecnia, 70(269), 42-48. DOI: https://doi.org/10.21071/AZ.V70I269.5417

Nocek, J. E. (1988). In situ and other methods to estimate ruminal protein and energy digestibility: a review. Journal Dairy Science, 71(8), 2051- 2069.

Oliveira, V. S., Santana Neto, J. A., Valença, R. L., Silva, B. C. D., & Santos, A. C. P. (2016). Carboidratos fibrosos e não fibrosos na dieta de ruminantes e seus efeitos sobre a microbiota ruminal. Veterinária Notícias, 22(2), 1-18. DOI: https://doi.org/10.14393/VTv22n2a2016.32660

Ordoñes, S. R., Villalbazo, V. M. M., Córdoba, A. T., Bautista, J. H., & Villalobos, G. V. (2019). Chemical composition and in situ ruminal disappearance of sorghum silages grown in the mexican humid tropic. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, 51(2), 353-366.

Ørskov, E. R., & McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92(2), 499-503. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600063048

Perazzo, A. F., Carvalho, G. G. P., Santos, E. M., Pinho, R. M. A., Campos, F. S., Macedo, C. H. O., … Tabosa, J. N. (2014). Agronomic evaluation of 32 sorghum cultivars in the Brazilian semi-arid region. Revista Brasileira de Zootecnia, 43(5), 232-237. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982014000500002

Pereira, L. B., Machado, D. S., Alves Filho, D. C., Brondani, I. L., Silva, V. S., Argenta, F. M., … Borchate, D. (2017). Características agronômicas da planta e produtividade da silagem e grãos de milho submetido a diferentes arranjos populacionais. Magistra, 29(1), 18-27.

Ragazzi, F. G., Holmström, T. C. N., Santos, D. A., Fragata, N. P., & Modesto, E. C. (2021). Análise da variação estacional na produção de leite nas diferentes bacias leiteiras no Brasil. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 4(1), 976-988. DOI: https://doi.org/10.34188/bjaerv4n1-079

Ribeiro Junior, J. I. (2001). Análises estatísticas no SAEG (Sistema para análises estatísticas). Viçosa, MG: UFV.

Ribeiro, C. G., Gonçalves, L. C., Rodrigues, J. A., Rodriguez, N. M., Borges, I., Borges, A. L.C, ... Ribeiro Júnior, GO (2007). Padrão de fermentação da silagem de cinco genótipos de sorgo. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 59(6), 1531-1537.

SAS Institute. (2005). SAS system for windows: versao 9.0. Cary, NC: SAS Institute.

Silva, R. N. P., Alves, A. A., Campelo, J. E. G., Costa, M. S., Moreira, A. L., Garcez, B. S., … Azevêdo, D. M. M. R. (2015). Divergência nutricional de cascas de vagens de genótipos de feijão-fava para alimentação de ruminantes. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(3), 571-581. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000300009

Simili, F. F., Lima, M. L. P., Medeiros, M. I. M., Paz, C. C. P., & Reis, R. A. (2014). Degradabilidade in situ do híbrido de sorgo e do capim-tanzânia em vacas suplementadas no outono. Boletim de Indústria Animal, 71(2), 127-134.

Sniffen, C. J., O’Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70(11), 3562-3577. DOI: https://doi.org/10.2527/1992.70113562x

Soares, M. M. F., Souza, C. M. S., Rodrigues, B. N., Terceiro, F. C. R., Barreto, H. F. M., & Jesus, P. P. C. (2020). Padrão de qualidade da silagem de sorgo (Sorghum Bicolor L. Moench) associado ao neem (Azadirachta Indica). Holos, 6(1), e10073. DOI: https://doi.org/10.15628/holos.2020.10073

Tolentino, D. C., Rodrigues, J. A. S., Pires, D. A. A., Veriato, F. T., Lima, L. O. B., & Moura, M. M. A. (2016). The quality of silage of different sorghum genotypes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(2), 143-149. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i2.29030

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Ithaca, NY: Cornell University Press.

Vieira, R. A. M., Tedeschi, L. O., & Cannas, A. (2008). A generalized compartmental model to estimate the fibre mass in the ruminoreticulum: 1. Estimating parameters of digestion. Journal of Theoretical Biology, 255(4), 345-356. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2008.08.014

Waldo, D. R., Smith, L. W., & Cox, E. L. (1972). Model of cellulose disappearance from the rumen. Journal of Dairy Science, 55(1), 125-129. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(72)85442-0

Weiss, W. P. (1998). Estimating the available energy content of feeds for dairy cattle. Journal of Dairy Science, 81(3), 830-839. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75641-3

Published
2024-08-16
How to Cite
Moura, M. M. A., Pires, D. A. de A., Mizobutsi, E. H., Campos, M. L. de, Costa, R. F., Pires Neto, O. de S., Cristina, L. S., & Sousa, I. P. S. de. (2024). Assessment of sorghum genotypes for silage: nutritional value. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 46(1), e67788. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v46i1.67788
Section
Pasture and forage utilization

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus