<b>Nutritional value of diets containing cassava scrapings for feedlot sheep</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i4.7153

  • Washington Luis Ferreira Conceição UFPI
  • Agustinho Valente de Figueirêdo UFPI
  • Hoston Tomás Santos do Nascimento UFPI
  • Vânia Rodrigues Vasconcelos UFPI
  • Arnaud Azevêdo Alves UFPI
  • Laí Alves Dantas Filho UFPI
Keywords: alternative feed, voluntary intake, feed conversion, in vivo digestibility, weight gain

Abstract

The nutritional value of diets containing 0; 12; 24; 36 and 48% of cassava (Manihot esculenta Crantz) scrapings (CS) was evaluated for feedlot sheep. Twenty crossbred Santa Inês sheep, with average initial body weight of 17.0 ± 2.6 kg and 4-5 months of age were used in a performance and digestibility experiment. A completely randomized experimental design was adopted with five treatments (diets) and four replications (sheep). The inclusion of CS reduced (p < 0.05) NDF intake: Ŷg day-1 = 373.67 - 2.58X, R2 = 0.39; Ŷ%BW = 1.29 - 0.008X, R2 = 0.61 and Ŷg/BW0.75 = 29.89 - 0.19X, R2 = 0.56, as NDF digestible (Ŷg day-1 = 191.33 - 1.37X, R2 = 0.25). There was no effect (p > 0.05) of the inclusion level of CS on weight gain and feed conversion, with averages of 252.66 g day-1 and 4.86, respectively. The inclusion of CS increased linearly (p < 0.05) the digestibility of DM (Ŷ = 71.35 + 0.16X; R2 = 0.73), CP (Ŷ = 64.42 + 0.19X; R2 = 0.27) and ADF (Ŷ = 31.77 + 0.22X; R2 = 0.22). The nutritional value of diets with CS justify its use as an alternative ingredient of diets for ruminants in feedlot, and adjustments in diets to nutrients requirements are necessary, particularly protein.

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Author Biographies

Washington Luis Ferreira Conceição, UFPI
http://lattes.cnpq.br/8243388869024580 Possui graduação em Biologia pela Universidade Federal do Piauí (1995). É especialista em Microbiologia pela PUC-BH. Mestre em Ciência Animal pela Universidade Federal do Piauí. É atualmente professora de Ciências e de Biologia da Rede Privada e Pública Estadual do Maranhão e do Piauí.
Arnaud Azevêdo Alves, UFPI
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (1987), mestrado (1991) e doutorado (2004) em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará. Atualmente é Professor Associado I da Universidade Federal do Piauí, com orientados de Doutorado, Mestrado e Inciação Científica. É Coordenador do Curso de Agronomia da UFPI e Sub-Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da UFPI, onde desenvolve atividades como Líder do Grupo de Pesquisa e Difusão Tecnológica em Nutrição de Ruminantes. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: alimentos alternativos, produção animal, alimentação de ruminantes, nutrição de ruminantes e bovinocultura de leite.
Published
2009-10-30
How to Cite
Conceição, W. L. F., Figueirêdo, A. V. de, Nascimento, H. T. S. do, Vasconcelos, V. R., Alves, A. A., & Dantas Filho, L. A. (2009). <b>Nutritional value of diets containing cassava scrapings for feedlot sheep</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i4.7153. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 31(4), 397-402. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v31i4.7153
Section
Ruminant Nutrition

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