<b>Calcium requirement for japanese quails (<em>Coturnix coturnix japonica</em>) in the laying phase</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i1.247

  • Patrícia Araújo Brandão UFPB
  • Fernando Guilherme Perazzo Costa UFPB
  • José Humberto Vilar da Silva UFPB
  • Jocelyn Santiago Brandão UFPB
  • Janete Gouveia Souza Nobre UFPB
  • Cláudia de Castro Goulart UVA - UFPB

Abstract

This trial was performed to determine the requirements of calcium for Japanese quails during the laying period. A hundred and five quails were distributed in seven treatments and three repetitions. The treatments consisted of a basal diet supplemented with limestone in order to produce seven calcium levels (2.95; 3.10; 3.25; 3.40; 3.55; 3.70 and 3.85%). The following variables were evaluated: feed intake (CR), egg production (PD), egg mass (MO), conversion per egg mass (CMO), conversion per egg dozen (CDO), egg weight (PO), the weights and percentages of yolk, albumen and shell, and specific gravity. Calcium levels in the diet had no effect on CR and CMO. On the other hand, there was quadratic effect on PD, MO and CDO, and the maximum levels for these variables were estimated with calcium levels of 3.45; 3.51 and 3.34%, respectively. PO increased linearly with calcium levels in the diet. A quadratic effect of calcium levels was seen on the specific gravity and on weight and percentage of albumen and yolk. Calcium levels of 3.51% are recommended for Japanese quails during the laying period in order to optimize performance indexes without affecting negatively the internal and external egg quality.

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Author Biography

Patrícia Araújo Brandão, UFPB
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba - Areia (1999), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba - Areia (2002) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba - Areia (2005). Atualmente é Professora Efetiva da Universidade Federal de Campina Grande, campus de Patos, das disciplinas Produção de Aves e Suínos e Alimentos e Alimentação para Monogástricos. 1. Bolsista de Iniciação Científica (Pibic/Cnpq) no período de agosto de 1996 a julho de 1997. 2. Bolsista da Capes (Demanda Social), no período de março de 2001 a fevereiro de 2002 e de março de 2003 a fevereiro de 2005. 3. Durante o estágio de Docência,lecionei as disciplinas Avicultura e Incubação para o Curso de Zootecnia, e Criação e Exploração de Monogástricos para o Curso de Agronomia, no período de 2002.2 a 2003.2 (CCA/UFPB). 4. Professora substituta das disciplinas Produção de Aves e Suínos, e Alimentos e Alimentação para Monogástricos, no período de março de 2005 a fevereiro de 2006 e de março de 2006 até o presente momento, para o Curso de Medicina Veterinária (CSTR/UFCG). No momento, encontra-se em fase de apreciação, pelo SEBRAE, o Projeto intitulado "Criação de Galinha Caipira no Semi-árido Paraibano". 5. Atualmente encontra-se na qualidade de representante da UFCG, como Conselheira do Conselho de Segurança Alimentar e Nutricional (CONSEA-Patos-PB). 6. No momento encontra-se como Assessora de Extensão do Campus e como membro do Grupo de Pesquisa, Avaliação da adaptabilidade de raças ou tipos nativos e exóticos às condições do sémi-árido Currículo Lattes
Published
2007-11-13
How to Cite
Brandão, P. A., Costa, F. G. P., Silva, J. H. V. da, Brandão, J. S., Nobre, J. G. S., & Goulart, C. de C. (2007). <b>Calcium requirement for japanese quails (<em>Coturnix coturnix japonica</em>) in the laying phase</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i1.247. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 29(1), 17-21. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v29i1.247
Section
Nonruminant Nutrition

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