Digestibility of high moisture corn or sorghum grain silage in diets

  • Roberta Passini UEG
  • Antonio Carlos Silveira UNESP
  • Paulo Henrique Mazza Rodrigues USP
  • Ari Luiz de Castro USP
  • Evaldo Antonio Lencioni Titto USP
  • Mário de Beni Arrigoni UNESP
  • Ciniro Costa UNESP

Abstract

In vivo digestibility of diets with high moisture sorghum substituting corn was studied in 12 female bovines. Experimental design was completely randomized with three treatments, substituting high moisture corn by sorghum at 0, 50 and 100% levels. Diets contained high moisture corn or sorghum, soybean, urea, oat hay (Avena sativa sp.), minerals and monensin. In situ degradability of corn and sorghum in cracking, grinding and silage processes was evaluated. There was no difference in apparent digestibility of crude protein, crude fiber, neutral detergent fiber and ethereal extract. Negative lineal effect was observed (P < 0,05) for apparent digestibility of starch with sorghum inclusion. Processing interacted with grain when effective degradation of dry matter was concerned (P < 0,01). Corn had the highest degradation in high moisture silage; the worst degradation occurred with cracked; an intermediate degradation occurred in grinding (P < 0,01). Degradation in silage was similar as that of cracked degradation in sorghum; it was worst in grinding (P < 0,01).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Roberta Passini, UEG
Possui graduação em Medicina Veterinária pela Faculdade de Medicina Veterinária da Fundação de Ensino Octávio Bastos (1993) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1997) , doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2001) , pos-doutorado pela Universidade de São Paulo (2004) , curso-tecnico-profissionalizante em Habilitação Específica Para o Magistério pela Escola Estadual de Primeiro e Segundo Grau Profa Egle Luporini Costa (1988) e curso-tecnico-profissionalizante em Técnico Em Contabilidade pela Escola Municipal Joaquim Giraldi (1988) . Atualmente é Professor Doutor da Universidade Estadual de Goiás. Tem experiência na área de Medicina Veterinária , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: grãos úmidos, desempenho, carcaça, digestibilidade, bovinos e confinamento Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Passini, R., Silveira, A. C., Rodrigues, P. H. M., Castro, A. L. de, Titto, E. A. L., Arrigoni, M. de B., & Costa, C. (2008). Digestibility of high moisture corn or sorghum grain silage in diets. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 1147-1154. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2604
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus