Quality of sorghum silage with leucaena

  • Weudes Rodrigues Andrade Universidade Estadual de Montes Claros
  • Marielly Maria Almeida Moura Universidade Estadual de Montes Claros
  • Vicente Ribeiro Rocha Júnior Universidade Estadual de Montes Claros
  • Renê Ferreira Costa Universidade Estadual de Montes Claros
  • Luiz Henrique Tolentino Santos Universidade Estadual de Montes Claros
  • Marcelo Marcos da Silva Universidade Estadual de Montes Claros
Palavras-chave: chemical composition, fermentation, food preservation, legume.

Resumo

 

This study evaluated the effect of increasing levels of leucaena forage in sorghum: forage. In addition to pure sorghum, it was evaluated different levels of inclusion of leucaena (15, 30 and 50%) at the time of ensiling. Forage was ensiled in PVC tubes (100 mm diameter, 500 mm length) under the density of 500 – 600 kg m-3, a total of 20 silos were prepared, which were opened 35 days after ensiling. There was no effect (p > 0.05) of leucaena inclusion levels for pH, water activity (Aw) and total ammonia nitrogen (total NH3-N). There was an increasing linear effect (p < 0.05) for the content of dry matter (DM), crude protein (CP) and lignin that increased from 33.47 to 34.75%, 7.82 to 16.05% and from 7.29 to 9.93%, at the levels from 0 to 50% inclusion of leucaena, respectively. There was a decreasing linear effect (p < 0.05) for neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFcp) and hemicellulose, which reduced from 56.65 to 48.37% and from 24.07 to 17.67% at the levels of 0 and 50% inclusion, respectively. For the ash content, there was a quadratic effect (p < 0.05), with a maximum at 8.3% with 8.9% inclusion of leucaena. The inclusion of up to 50% leucaena into sorghum silage is recommended, because, in addition to maintaining the fermentation quality, it also improved nutritional quality of sorghum silage.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Weudes Rodrigues Andrade, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Marielly Maria Almeida Moura, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Vicente Ribeiro Rocha Júnior, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Renê Ferreira Costa, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Luiz Henrique Tolentino Santos, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Marcelo Marcos da Silva, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Produção Animal

Área de Forragicultura e Pastagen

Referências

Alves, E. M., Pedreira, M. S., Aguiar, L. V., Coelho, C. P., Oliveira, C. A. S., & Silva, A. M. P. (2012). Silagem de sorgo com e sem tanino em substituição à silagem de milho na alimentação de ovinos: desempenho e características de carcaça. Ciência Animal Brasileira, 13(2), 157-164. doi: 10.5216/cab.v13i2.8261.

Agricultural and Food Research Council [AFRC]. (1987). Technical committee on responses to nutrients, report number 2, characterisation of feedstuffs: nitrogen. Nutrition Abstracts and Reviews. Series B, 57, 713-736, 1987.

Bolsen, K. K., Lin, C., Brent, B. E., Feyerherm, A. M., Urban, J. E., & Aimutis, W. R. (1992). Effect of silage additives on the microbial succession and fermentation process of alfalfa and corn silages. Journal of Dairy Science, 75(11), 3066-3083. doi: 0.3168/jds.S0022-0302(92)78070-9.

Detmann, E., Souza, M., Valadares Filho, S., Queiroz, A., Berchielli, T., Saliba, E., ... Azevedo, J. (2012). Métodos para análise de alimentos. Visconde de Rio Branco, MG: Suprema.

Eichelberger, L., Siewerdt, L., & Silveira, P. J. (1997). Efeitos da inclusao de soja ou feijao miúdo e uso de inoculante na qualidade da silaben de milho. Revista Brasileira de Zoociências, 4, 667-674.

Epifanio, P. S., Costa, K. A. P., Guarnieri, A., Teixeira, D. A. A., Oliveira, S. S., & Silva, V. R. (2016). Silage quality of Urochloa brizantha cultivars with levels of campo grande Stylosanthes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(2), 135-142. doi: 0.4025/actascianimsci.v38i2.29631.

Evangelista, A. R., Abreu, J. G., Amaral, P. N. C., Pereira, R. C., Salvador, F. M., Lopes, J., & Soares, L. Q. (2005). Composição bromatológica de silagem de sorgo (sorghum bicolor (L.) MOENCH) aditivadas com forragem de leucena (Leucaena leucocephala (LAM.) Dewit). Ciência e Agrotecnologia, 29(2), 429-435. doi: 10.1590/S1413-70542005000200022.

Ferreira, D. F. (2011). Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001.

Jahanzad, E., Sadeghpour, A., Hashemi, M., Keshavarz Afshar, R., Hosseini, M. B., & Barker, A. V. (2016). Silage fermentation profile, chemical composition and economic evaluation of millet and soya bean grown in monocultures and as intercrops. Grass and forage science, 71(4), 584-594. doi: 10.1111/gfs.12216.

Leonel, F. P., Pereira, J. C., Costa, M. G., Marco Júnior, P., Lara, L. A., Sousa, D. P., & Silva, C. J. (2008). Consórcio capim-braquiária e soja, produtividade das culturas e características qualitativas das silagens. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(11), 2031-2040. doi: 10.1590/S1516-35982008001100020.

Lima-Orozco, R., Castro-Alegría, A., & Fievez, V. (2013). Ensiled sorghum and soybean as ruminant feed in the tropics, with emphasis on Cuba. Grass and forage science, 68(1), 20-32. doi: 10.1111/j.1365-2494.2012.00890.x.

Lima, R., Lourenço, M., Díaz, R. F., Castro, A., & Fievez, V. (2010). Effect of combined ensiling of sorghum and soybean with or without molasses and lactobacilli on silage quality and in vitro rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology, 155(2–4), 122-131. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2009.10.008.

McDonald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J. F. D. (1981). Animal nutrition (4th ed.). Harlow, UK: Longman Scientific & Technical.

Oliveira, L. B., Pires, A. J. V., Viana, A. E. S., Matsumoto, S. N., Carvalho, G. G. P., & Ribeiro, L. S. O. (2010). Produtividade, composição química e características agronômicas de diferentes forrageiras. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(12), 2604-2610. doi: 10.1590/S1516-35982010001200007.

Rezende, G., Pires, D. A., Botelho, P., Rocha Júnior, V., Sales, E., Jayme, D., ... & Moreira, P. (2011). Características agronômicas de cinco genótipos de sorgo [Sorghum bicolor (L.) Moench], cultivados no inverno, para a produção de silagem. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 10(2), 171-179. doi: 10.18512/1980-6477/rbms.v10n2p171-179.

Ribeiro, L. S. O., Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Santos, A. B., Ferreira, A. R., Bonomo, P., & Ssilva, F. F. (2010). Composição química e perdas fermentativas de silagem de cana-de-açúcar tratada com ureia ou hidróxido de sódio. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(9), 1911-1918. doi: 10.1590/S1516-35982010000900006.

Santana, A. P., Cisneros, L., Martínez, A., & Pascual, S. (2015). Conservation and chemical composition of Leucaena leucocephala plus fresh or wilted Pennisetum purpureum mixed silages. Revista MVZ Córdoba, 20, 4895-4906. doi: 10.21897/rmvz.5.

Silva, M. D. A., Carneiro, M. S. S., Pinto, A. P., Pompeu, R. C. F. F., Silva, D. S., Coutinho, M. J. F., & Fontenele, R. M. (2015). Avaliação da composição químico-bromatológica das silagens de forrageiras lenhosas do semiárido brasileiro. Semina: Ciências Agrárias, 36(1), 571-578. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n1p571.

Stella, L. A., Peripolli, V., Prates, Ê. R., & Barcellos, J. O. J. (2016). Composição química das silagens de milho e sorgo com inclusão de planta inteira de soja. Boletim de Indústria Animal, 73(1), 73-79. doi: 10.17523/bia.v73n1p73.

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Ithaca, NY: Cornell University Press.

Publicado
2018-12-03
Como Citar
Andrade, W. R., Moura, M. M. A., Rocha Júnior, V. R., Costa, R. F., Santos, L. H. T., & Silva, M. M. da. (2018). Quality of sorghum silage with leucaena. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e36493. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.36493
Seção
Forragicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus