Body weight components of Nellore steers finished in tropical pastures
Resumo
The aim of this study was to evaluate the effect of increasing levels of supplementation on body weight components of Nellore cattle grazing in Urochloa brizantha. Twenty-four steers with initial body weight (BW) of 371 ± 14 kg and average age of 26 months were used. Four animals were slaughtered at the beginning of the experiment as a reference and the others were distributed in 4 treatments [0.0% (mineral salt), 0.3%, 0.6% and 0.9% supplement BW]. The slaughter of the experimental group was performed when the animals reached 450 kg and the body weight components were weighed. Data were submitted to analysis of variance and regression. The increase in supplementation level reduced (p < 0.05) pasture dry matter intake, but did not influence (p > 0.05) on empty body weight (EBW) (380.3 kg) and cold carcass weight (CCW) (247.5 kg). The weights of skin, liver, rumen and fat were not influenced (p > 0.05) by supplementation level. The animals gained, on average, 75.3 kg EBW and 50.7 kg CCW, but the treatments did not influence (p > 0.05) the gains of body weight components. The increasing of energetic-protein supplement level for Nellore steers in Urochloa brizantha pasture does not affect carcass and non-carcass components.
Downloads
Referências
Backes, A. A., Paulino, M. F., Alves, D. D., Rennó, L. N., Valadares Filho, S. C., & Lana, R. d. P. (2006). Tamanho relativo dos órgãos internos e do trato gastrintestinal de bovinos Zebu e mestiços leiteiros em sistema de recria. Ciência Rural, 36(2), 594-598. doi: 10.1590/S0103-84782006000200036.
Backes, A. A., Paulino, M. F., Alves, D. D., & Valadares Filho, S. C. (2010). Tamanho relativo dos órgãos internos e do trato gastrintestinal de bovinos indubrasil e mestiços leiteiros em fase de engorda. Ciência Rural, 40(7), 1160-1165. doi: 10.1590/S0103-84782010005000071.
Berg, R. T., & Walters, L. E. (1983). The meat animal: Changes and challenges. Journal of Animal Science, 57(Supplement 2), 133-146. doi: 10.2527/animalsci1983.57Supplement_2133x.
Burns, J. C., Pond, K. R., & Fisher, D. S. (1994). Measurement of forage intake. In G. C. Fahey Junior (Ed.), Forage quality, evaluation and utilization. Madison, WI: America Society of Agronomy.
Carvalho, P. C. F., Kozloski, G. V., Ribeiro Filho, H. M. N., Reffatti, M. V., Genro, T. C. M., & Euclides, V. P. B. (2007). Avanços metodológicos na determinação do consumo de ruminantes em pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(1), 151-170. doi: 10.1590/S1516-35982007001000016.
Ferraz, J. B. S., & Felício, P. E. (2010). Production systems – An example from Brazil. Meat Science, 84(2), 238-243. doi: 10.1016/j.meatsci.2009.06.006.
Jorge, A. M., & Fontes, C. A. A. (2001). Desenvolvimento relativo das partes do corpo de zebuínos de quatro raças. Ciência Rural, 31(5), 857-861. doi: 10.1590/S0103-84782001000500019.
Jorge, A. M., Fontes, C. A. A., & Cervieri, R. C. (2003). Crescimento relativo e composição do ganho de tecidos da carcaça de zebuínos de quatro raças. Revista Brasileira de Zootecnia, 32(4), 986-991. doi: 10.1590/S1516-35982003000400026.
Jorge, A. M., Fontes, C. A. A., Paulino, M. F., & Gomes Júnior, P. (1999). Tamanho relativo dos órgãos internos de zebuínos sob alimentação restrita e ad libitum. Revista Brasileira de Zootecnia, 28(2), 374-380. doi: 10.1590/S1516-35981999000200022.
Silva, F. F., Sá, J. F., Schio, A. R., Ítavo, L. C. V., Silva, R. R., & Mateus, R. G. (2009). Suplementação a pasto: disponibilidade e qualidade x níveis de suplementação x desempenho. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 371-389. doi: 10.1590/S1516-35982009001300037.
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2002). Análise de alimentos - métodos químicos e biológicos (2a ed.). Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa.
Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x.
Toldrá, F., Mora, L., & Reig, M. (2016). New insights into meat by-product utilization. Meat Science, 120, 54-59. doi: 0.1016/j.meatsci.2016.04.021.
Tonello, C. L., Branco, A. F., Tsutsumi, C. Y., Ribeiro, L. B., Coneglian, S. M., & Castañeda, R. D. (2011). Suplementação e desempenho de bovinos de corte em pastagens: tipo de forragem. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 33(2), 199-205. doi: 10.4025/actascianimsci.v33i28130.
Vaz, F. N., Restle, J., Pádua, J. T., Fonseca, C. A., Pascoal, L. L., & Severo, M. M. (2015). Componentes não carcaça de bovinos nelore abatidos com diferentes pesos. Ciência Animal Brasileira, 16(3), 313-323. Doi: 10.1590/1089-6891v16i318694.
Véras, A. S. C., Valadares Filho, S. C., Silva, J. F. C., Paulino, M. F., Cecon, P. R., Valadares, R. F. D., ... Fontes, C. M. S. (2001). Efeito do nível de concentrado sobre o peso dos órgãos internos e do conteúdo gastrintestinal de bovinos Nelore não-castrados. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(3), 1120-1126. doi: 10.1590/S1516-35982001000400029.
Williams, C. H., David, D. J., & Iismaa, O. (1962). The determination of chromic oxide in faeces samples by atomic absorption spectrophotometry. The Journal of Agricultural Science, 59(3), 381-385.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.