Performance, ingestive behavior and carcass traits of lambs fed rations containing soybean cake

  • Adilson Sponchiado Universidade Federal do Paraná
  • Eduardo Michelon do Nascimento Universidade Federal do Paraná
  • Angélica Bonafede Martins Teixeira Universidade Federal do Paraná
  • Sergio Rodrigo Fernandes Universidade Federal do Paraná http://orcid.org/0000-0003-2556-1616
  • Willian Gonçalves do Nascimento Universidade Federal do Paraná
  • José Antônio de Freitas Universidade Federal do Paraná

Resumo

The aim of this study was to evaluate the performance, ingestive behavior and carcass traits of crossbred Dorper x Santa Inês lambs fed rations containing soybean cake. Twenty-four lambs (4 months of age and 24.3 ± 3.1 kg BW) were used in a completely randomized design with four treatments and six replicates. Treatments were the inclusion of 50, 100 or 150 g kg-1 of soybean cake in the ration, on a DM basis, and a control diet without this ingredient. Rations were offered ad libitum for 75 days and the lambs were slaughtered at 35 to 40 kg BW. Dry matter intake reduced linearly and the average daily gain had a quadratic response to the soybean cake levels, also decreasing with the addition of this ingredient. The time spent feeding increased and the idle time decreased linearly with the soybean cake levels, whereas the time spent in rumination was not affected. Hot and cold carcass weights decreased linearly with the addition of this ingredient. The addition of 50 to 150 g kg DM-1 of soybean cake to the ration for lambs is not recommended due to reduced animal performance, which may compromise the profitability of sheep farmers.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Adilson Sponchiado, Universidade Federal do Paraná
Médico Veterinário, Mestre em Ciência Animal pela Universidade Federal do Paraná (UFPR).
Eduardo Michelon do Nascimento, Universidade Federal do Paraná
Médico Veterinário, Mestre em Ciência Animal pela Universidade Federal do Paraná (UFPR).
Angélica Bonafede Martins Teixeira, Universidade Federal do Paraná
Médica Veterinária, Mestre em Ciência Animal pela Universidade Federal do Paraná (UFPR).
Sergio Rodrigo Fernandes, Universidade Federal do Paraná
Zootecnista formado pela Universidade Federal Paraná (UFPR) em 2008 e Mestre em Ciências Veterinárias pela UFPR em 2010, com formação em Sistemas de Produção Animal e Meio Ambiente. Atualmente é doutorando do Programa de Pós-graduação em Ciências Veterinárias da UFPR, atuando na linha de pesquisa em Nutrição e Alimentação Animal. Tem experiência na área de Zootecnia com ênfase em Produção Animal, Pastagem e Forragicultura e Nutrição e Alimentação Animal. Atua profissionalmente e realiza/participa de projetos de pesquisas com sistemas de produção de ovinos para carne, manejo de pastagens e dos animais em pastejo, comportamento animal em pastejo, nutrição e metabolismo animal.
Willian Gonçalves do Nascimento, Universidade Federal do Paraná
Professor do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, Paraná.
José Antônio de Freitas, Universidade Federal do Paraná
Professor do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, Paraná.

Referências

Abdalla, A. L., Silva Filho, J. C., Godoi, A. R., Carmo, C. A., & Eduardo, J. L. P. (2008). Utilização de subprodutos da indústria de biodiesel na alimentação de ruminantes. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(SPE), 260-268. doi: 10.1590/S151635982008001300030.

Almeida Júnior, G. A., Costa, C., Monteiro, A. L. G., Garcia, C. A., Munari, D. P., & Neres, M. A. (2004). Desempenho, características de carcaça e resultado econômico de cordeiros criados em creep feeding com silagem de grãos úmidos de milho. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(4), 1048-1059. doi: 10.1590/S1516-35982004000400025.

Association Official Analytical Chemist [AOAC]. (2005). Official Methods of Analysis (18th ed.). Gaitherburg, MD: AOAC International.

Berchielli, T. T., Pires, A. V., & Oliveira, S. G. (2011). Nutrição de Ruminantes (2a ed.). Jaboticabal, SP: FUNEP.

Cardoso, A. R., Carvalho, S., Galvani, D. B., Pires, C. C., Gasperin, B. G., & Garcia, R. P. A. (2006). Comportamento ingestivo de cordeiros alimentados com dietas contendo diferentes níveis de fibra em detergente neutro. Ciência Rural, 36(2), 604-609. doi: 10.1590/S0103-84782006000200038.

Cunha, M. G. G., Carvalho, F. F. R., Gonzaga Neto, S., & Cezar, M. F. (2008). Características quantitativas de carcaça de ovinos Santa Inês confinados alimentados com rações contendo diferentes níveis de caroço de algodão integral. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(6), 1112-1120. doi: 10.1590/S1516-35982008000600023.

Eiras, C. E., Marques, J. A., Prado, R. M., Valero, M. V., Bonafé, E. G., Zawadzki, F., ... Prado, I. N. (2014). Glycerin levels in the diets of crossbred bulls finished in feedlot: Carcass characteristics and meat quality. Meat Science, 96(2), 930-936. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.10.002.

Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO]. (2017). Statistical Yearbook (Vol. 1). Rome, IT: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Françozo, M. C., Prado, I. N., Cecato, U., Valero, M. V., Zawadzki, F., Ribeiro, O. L., ... Visentainer, J. V. (2013). Growth performance, carcass characteristics and meat quality of finishing bulls fed crude glycerin-supplemented diets. Brazilian Archives of Biology and Technology, 56(2), 327-336.

Gomes, F. H. T., Cândido, M. J. D., Carneiro, M. S. S., Furtado, R. N., & Pereira, E. S. (2017). Consumo, comportamento e desempenho em ovinos alimentados com dietas contendo torta de mamona. Revista Ciência Agronômica, 48(1), 182-190. doi: 10.5935/1806-6690.20170021.

Grainger, C., Williams, R., Clarke, T., Wright, A. D. G., & Eckard, R. J. (2010). Supplementation with whole cottonseed causes long-term reduction of methane emissions from lactating dairy cows offered a forage and cereal grain diet. Journal of Dairy Science, 93(6), 2612-2619. doi: 10.3168/jds.2009-2888.

Hall, M. B., Hoover, W. H., Jennings, J. P., & Webster, T. K. M. (1999). A method for partitioning neutral detergent soluble carbohydrates. Journal of the Science of Food and Agriculture, 70(15), 2079-2086.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2015). Pesquisa Pecuária Municipal. Rio de Janeiro, RJ: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2017). Pesquisa Pecuária Municipal. Rio de Janeiro, RJ: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística.

Kremer, R., Barbato, G., Castro, L., Rista, L., Rosés, L., Herrera, V., & Neirotti, V. (2004). Effect of sire breed, year, sex and weight on carcass characteristics of lambs. Small Ruminant Research, 53(1-2), 117-124. doi: 10.1016/j.smallrumres.2003.09.002.

Lima, A. G. V. O., Silva, T. M., Bezerra, L. R., Pereira, E. S., Barbosa, A. M., Ribeiro, R. D. X., ... Oliveira, R. L. (2018). Intake, digestibility, nitrogen balance, performance and carcass traits of Santa Ines lamb fed with sunflower cake from biodiesel production. Small Ruminant Research, 168, 19-24. doi: 10.1016/j.smallrumres.2018.09.003.

Martin, P. R., & Bateson, P. P. G. (1993). Measuring behaviour: an introductory guide (Vol. 1). Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Mertens, D. R. (1996). Methods in modelling feeding behaviour and intake in herbivores. Annales de Zootechnie, 45, 153-164. doi: 10.1051/animres:19960636.

Monteiro, A. L. G., Faro, A. M. C. d. F., Peres, M. T. P., Batista, R., Poli, C. H. E. C., & Villalba, J. J. (2018). The role of small ruminants on global climate change. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 40(e43124), 1-11. doi: 10.4025/actascianimsci.v40i1.43124.

National Research Council [NRC]. (1985). Nutrient requirements of sheep (6th ed). Washington, DC: National Academies Press.

Oliveira, R. L., Leão, A. G., Ribeiro, O. L., Borja, M. S., Pinheiro, A. A., Oliveira, R. L., & Santana, M. C. A. (2012). Biodiesel industry by-products used for ruminant feed. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 25(4), 625-638.

Pompeu, R. C. F. F., Cândido, M. J. D., Pereira, E. S., Bomfim, M. A. D., Carneiro, M. S. S., Rogério, M. C. P., ... Lopes, M. N. (2012). Desempenho produtivo e características de carcaça de ovinos em confinamento alimentados com rações contendo torta de mamona destoxificada em substituição ao farelo de soja. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3), 726-733. doi: 10.1590/S1516-35982012000300036.

Ramírez-Retamal, J., & Morales, R. (2014). Influence of breed and feeding on the main quality characteristics of sheep carcass and meat: A review. Chilean Journal of Agricultural Research, 74(2), 225-233. doi: 10.4067/S0718-58392014000200015.

Sañudo, C., Muela, E., & Campo, M. M. (2013). Key factors involved in lamb quality from farm to fork in europe. Journal of Integrative Agriculture, 12(11), 1919-1930. doi: 10.1016/S2095-3119(13)60629-2.

Sañudo, C., Sanchez, A., & Alfonso, M. (1998). Small ruminant production systems and factors affecting lamb meat quality. Meat Science, 49(0), S29-S64. doi: 10.1016/S0309-1740(97)00080-6.

Silva, D. L. S., Braga, A. P., Lima Júnior, D. M., Costa, W. P., Amâncio, A. V. F., & Braga, Z. C. A. C. (2016). Efeito de inclusões crescentes de torta de girassol em dietas de cordeiros em confinamento: desempenho e características de carcaça. Acta Veterinaria Brasilica, 10(3), 216-223.

Statistical Analysis System [SAS]. (2002). SAS/STAT User guide, Version 9.0. Cary, NC: SAS Institute Inc.

Syperreck, M. A., Mizubuti, I. Y., Sales Pereira, E., Ribeiro, E. L. A., Peixoto, E. L. T., Pimentel, P. G., ... Parra, A. R. P. (2016). Feeding behavior in lambs fed diets containing crambe cake. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2633-2640. doi: 10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2633.

Valinote, A. C., Nogueira Filho, J. C. M., Leme, P. R., Silva, S. D. E., & Cunha, J. A. (2005). Fontes de lipídeos e monensina na alimentação de novilhos Nelore e sua relação com a população de protozoários ciliados do rúmen. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(4), 1418-1423. doi: 10.1590/S1516-35982005000400040.

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (Vol. 1). Ithaca, NY: Cornell University Press.

Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2.

Viana, J. G. A., Moraes, M. R. E., & Dorneles, J. P. (2015). Dinâmica das importações de carne ovina no Brasil: análise dos componentes temporais. Semina: Ciências Agrárias, 36(3), 2223-2234. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p2223.

Weiss, W. P., Conrad, H. R., & Pierre, N. R. S. (1992). A theoretically-based model for predicting total digestible nutrient values of forages and concentrates. Animal Feed Science and Technology, 39(1-2), 95-110. doi: 10.1016/0377-8401(92)90034-4.

Publicado
2019-04-08
Como Citar
Sponchiado, A., Nascimento, E. M. do, Teixeira, A. B. M., Fernandes, S. R., Nascimento, W. G. do, & Freitas, J. A. de. (2019). Performance, ingestive behavior and carcass traits of lambs fed rations containing soybean cake. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e45151. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.45151
Seção
Nutrição de Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus