<i>Lactobacillus plantarum</i> LPBR01 as inoculant in sugarcane silage

Palavras-chave: Fermentation, microbiological inoculant, bromatology.

Resumo

Sugar cane is highly productive (dry matter.hectare-1), but after ensiling process nutritional quality is affected, thus additives are needed to control or minimize losses. This study aimed to evaluate if Lactobacillus plantarum LPBR01 strain used as silage inoculant for sugar cane can control fermentation losses. Sugar cane samples (72) were divided in two treatments with three replicates, control (no Lactobacillus) and treatment silage with Lactobacillus (106 CFU g-1 of silage). Nutritional composition of samples in different periods of fermentation (0, 7, 15, 30 and 45 days) was estimated by determining levels of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose (HEM), mineral matter (MM) and acid detergent lignin (ADL). Fermentative profile of the silage was characterized by determining sugars, ammoniacal nitrogen, acidity and pH at 0, 12, 24, 36, 48, 60 and 72 hours. Inoculation of sugar cane silage with Lactobacillus plantarum LPBR01 strain presented no significant results (p ≤ 0, 5) however, interaction between treatment and day (p ≤ 0, 5) could be observed for the levels of ADF. The Lactobacillus plantarum LPBR01 strain was not efficient to control the fermentation losses that occur in the silages of sugar cane at the concentration used in this study.

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Biografia do Autor

Fabiane Hoffmann, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Formada em Zootecnia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná atuando é pós-graduanda do programa de pós-graduação em produção animal na area de pesquisa de nutrição de Ruminantes e bolsistas CAPES do programa.
Maria Giovana Binder Pagnoncelli, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Departamente de bioprocessos e biotecnologia atuando na área de microbiologia e processos biotecnológicos.
Lilian Regina Rothe Mayer, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Departamento de Zootecnia área de forragicultura
Ana Carolina Fluck, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Departamento de Zootecnia área de nutrição de ruminantes
Rodrigo Macagnan, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Discente do curso de Zootecnia.
Paloma Cristiny Tavares, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Discente do curso de gradução em Zootecnia.
Laura Zorzi, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Discente do curso de Bacharel em Zootecnia.
Wellington Fernando Almeida, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Discente do curso de Bacharel em Zootecnia.

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Publicado
2019-06-14
Como Citar
Hoffmann, F., Pagnoncelli, M. G. B., Mayer, L. R. R., Fluck, A. C., Macagnan, R., Tavares, P. C., Zorzi, L., & Almeida, W. F. (2019). <i>Lactobacillus plantarum</i&gt; LPBR01 as inoculant in sugarcane silage. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e45708. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.45708
Seção
Forragicultura

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