Production and quality of tropical grasses at different regrowth intervals in the Brazilian semiarid

  • Genildo Fonseca Pereira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte
  • João Virgínio Emerenciano Neto Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Gelson dos Santos Difante Universidade Federal do Mato Grosso do Sul
  • Liz Carolina da Silva Lagos Cortes Assis Universidade Federal Rural do Semi-árido
  • Patrícia de Oliveira Lima Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Rodrigo da Silva Santos Universidade Federal do Vale do São Francisco
Palavras-chave: Andropogon gayanus; Cenchrus ciliaris; forage; Panicum maximum; semiarid

Resumo

The objective of this study was to evaluate the production and chemical composition of three forage species at different regrowth intervals. A 3 x 4 randomized-block factorial design with three forage species (Andropogon, Buffel, and Massai) and four regrowth intervals (21, 35, 49, and 63 days) was used. There was no interaction (p > 0.05) between forage species and regrowth interval on any of the chemical components evaluated. The crude protein content decreased but the contents of neutral detergent fiber, acid detergent fiber and hemicellulose increased with increasing regrowth interval (p > 0.05). Only the contents of crude protein and ether extract were similar (p > 0.05) among grasses. A significant interaction was observed (p < 0.05) between forage species and regrowth interval on forage mass. Andropogon grass had the highest forage mass at 63 days (3,270.1 kg ha-1 DM cut-1) and the highest productivity regardless of the regrowth interval (19.1 t ha-1 DM year-1). Therefore, Andropogon grass was the most productive forage among the tested species. Pastures should be managed with shorter growth intervals due to the highest crude protein level and the lowest contents of neutral detergent fiber and acid detergent fiber.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Association of Official Analytical Chemists [AOAC]. (2005). Official methods of analysis (18th ed.). Gaitherburg, MD: AOAC.

Araújo, S. A. C., Vasquez, H. M., Silva, J. F. C., Lima, E. S., Lista, F. N., Deminicis, B. B., & Campos, P. R. S. S. (2011). Produção de matéria seca e composição bromatológica de genótipos de capim elefante anão. Archivos de Zootecnia, 60(229), 83-91. DOI: https://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922011000100010

Campos, P. R. S. S., Valadares Filho, S. C., Detmann, E., Cecon, P. R., Leão, M. I., Lucchi, B. B., Souza, S. M., & Pereira, O. G. (2010). Consumo, digestibilidade e estimativa do valor energético de alguns volumosos por meio da composição química. Revista Ceres, 57(1), 79-86. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2010000100014

Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Pires, A. J. V., Pereira, O. G., Fernandes, F. E. P., Obeid, J. A., & Carvalho, B. M. A. (2007). Fracionamento de carboidratos de silagem de capim-elefante emurchecido ou com farelo de cacau. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(4), 1000-1005. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982007000500003

Costa, N. L., Gianluppi, V., & Moraes, A. (2011). Produtividade de forragem e morfogênese de Trachypogon vestitus em diferentes idades de rebrota nos cerrados de Roraima. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(4), 935-948.

Emerenciano Neto, J. V., Difante, G. S., Aguiar, E. M., Fernandes, L. S., Oliveira, H. C. B., & Silva, M. G. T. (2014). Performance of meat sheep, chemical composition and structure of tropical pasture grasses managed under intermittent capacity. Bioscience Journal, 30(3), 834-842.

Emerenciano Neto, J. V., Difante, G. S., Lana, A. M. Q., Campos, N. R. F., Veras, E. L. L. & Moraes, J. D. (2017). Sward structure and herbage accumulation of Massai Guineagrass pastures managed according to pre-grazing heights, in the Northeast of Brazil. Journal of Agricultural Science, 9(4), 155-163. DOI: https://doi.org/10.5539/jas.v9n4p155

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária [Embrapa]. (2006). Sistema brasileiro de classificação de solos (2a ed.). Rio de Janeiro, RJ: Embrapa-SPI.

Fernandes, L. S., Difante, G. S., Costa, M. G., Emerenciano Neto, J.V., Araujo, I. M. M., Dantas, J. L. S. & Gurgel, A. L. C. (2020). Pasture structure and sheep performance supplemented on different tropical grasses in the dry season. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 11(1), 89-101. DOI: https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i1.5083

Giongo, V., Cunha, T. J. F., Mendes, A. S. M., & Gava, C. A. T. (2011). Carbono no sistema solo-planta no Semiárido Brasileiro. Revista Brasileira de Geografia Física, 4(6), 1233-1253. DOI: https://doi.org/10.26848/rbgf.v4.6.p1233-1253

Junior, E. G. C., Medeiros, J. F., Melo, T. K., Espinola Sobrinho, J., Bristot, G., & Almeida, B. M. (2013). Necessidade hídrica da cultura do girassol irrigado na chapada do Apodi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 17(3), 261-267. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662013000300003

Lounglawan, P., Lounglawan, W., & Suksombat, W. (2014). Effect of cutting interval and cutting height on yield and chemical composition of king napier grass (Pennisetum purpureum x Pennisetum americanum). APCBEE Procedia, 8, 27-31. DOI: https://doi.org/10.1016/j.apcbee.2014.01.075

Luna, A. A., Difante, G. S., Montagner, D. B., Emerenciano Neto, J. V., Araújo, I. M. M., & Oliveira, L. E. C. (2014). Características morfogênicas e acúmulo de forragem de gramíneas forrageiras, sob corte. Bioscience Journal, 30(6), 1803-1810.

Macedo Júnior, G. L., Zanine, A. M., Borges, I., & Pérez, J. R. O. (2007). Qualidade da fibra para a dieta de ruminantes. Ciência Animal, 17(1), 7-17.

Magalhães, J. A., Carneiro, M. S. S., Andrade, A. C., Pereira, E. S., Rodrigues, B. H. N., Costa, N. L., ... Townsend, C. R. (2015). Composição bromatológica do capim-marandu sob efeito de irrigação e adubação nitrogenada. Semina: Ciências Agrárias, 36(2), 933-942. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p933

Mertens, D. R. (1997). Creating a system for meeting the fibber requeriments of dairy cows. Journal of Dairy Science, 80(7), 1463-1481. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)76075-2

Oliveira, J. S., Emerenciano Neto, J. V., Difante, G. S., Lista, F. N., Santos, R. S., Bezerra, J. D. V., ... RIbeiro, J. S. M. (2019). Structural and productive features of Panicum cultivars submitted to different rest periods in the irrigated semiarid region of Brazil. Bioscience Journal, 35(3), 682-290. DOI: https://doi.org/10.14393/BJ-v35n3a2019-36402

Patês N. M. S., Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Oliveira, A. C., Foncêca, M. P., & Veloso, C. M. (2008). Produção e valor nutritivo do capim-tanzânia fertilizado com nitrogênio e fósforo. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(11), 1934-1939. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008001100005

Ribeiro, K. G., & Pereira, O. G. (2011). Produtividade de matéria seca e composição mineral do capim-tifton 85 sob diferentes doses de nitrogênio e idades de rebrotação. Ciência e Agrotecnologia, 35(4), 811-816. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000400022

Santos, P. M., Voltolini, T. V., Cavalcante, A. C. R., Pezzopane, R. M., Moura, M. S. B., Silva, T. G. F., ... Cruz, P. G. (2011). Mudanças climáticas globais e a pecuária: Cenários futuros para o Semiárido brasileiro. Revista Brasileira de Geografia Física, 4(6), 1176-1196.

Silva, T. C.; Edvan, R. L.; Macedo, C. H. O.; Santos, E. M.; Silva, D. S.; & Andrade, A. P. (2011). Características morfológicas e composição bromatológica do capim-buffel sob diferentes alturas de corte e resíduo. Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas, 5(2), 30-39. DOI: https://doi.org/10.0000/rtcab.v5i2.270

Silveira, V. C. P., Velho, J. P., Vargas, A. F. C., Genro, T. C. M., & Velho, I. M. P. H. (2006). Parâmetros nutricionais da pastagem natural em diferentes tipos de solos na APA do Ibirapuitã, Rio Grande do Sul – Brasil. Ciência Rural, 36(6), 1896-1901. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782006000600036

Thomas, D., Andrade, R. P., Couto, W., Rocha, C. M. C. & Moore, P. (1981). Andropogon gayanus var. Biskuamulatus cv. Planaltina: principais características forrageiras. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 16(3), 347-355.

Valentim, J. F., Carneiro, J. C., Moreira, P., Jank, L. & Sales, M. F. L. (2001). Capim-massai (Panicum maximum Jacq.): nova forrageira para a diversificação das pastagens no Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre. (Circular Técnica, 41).

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Ithaca, NY: Cornell University Press.

Van Soest, P. J., Robertson, J. D. & Lewis B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Publicado
2021-10-11
Como Citar
Pereira, G. F., Emerenciano Neto, J. V., Difante, G. dos S., Assis, L. C. da S. L. C., Lima, P. de O., & Santos, R. da S. (2021). Production and quality of tropical grasses at different regrowth intervals in the Brazilian semiarid. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 43(1), e52842. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v43i1.52842
Seção
Forragicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus