In natura residues from peach palm heart industry for ruminant feed
Resumo
Palm heart processing generates a large amount of residues like leaves, sheath and stems that have potential for ruminant feeding. This study aimed to evaluate the effect of in natura peach palm heart (Bactris gasipaes Khunt.) residues on performance, dry matter (DM) digestibility and intake of ruminants. External sheath was the most suitable residue for sheep, cattle and buffaloes feeding, although sheep presented rejection of 43.5 g kg-1. Thereby, assays of apparent and in vitro dry matter digestibility were done under four feeding treatments, which were the exclusive peach palm sheath, and that one mixed with residues of banana and rice, besides citrus pulp. The experiment was carried out under randomized complete design, with five replications. Greater DM intake (p < 0.05) were observed in animals fed with peach palm sheath mixed with rice (1.12 kg day-1) and mixed with citrus pulp (0.91 kg day-1), however there were no difference among treatments regarding the sheep final weight (p > 0.05). Cattle and buffaloes accept different types of peach palm residues, unlike sheep that present a low rejecting for them. Citrus pulp and rice residue raise the roughage quality. Peach palm residues can be an alternative roughage source to feed ruminants.
Downloads
Referências
Almeida Filho, S. L. d., Fonseca D. M. d., Garcia, R., Obeid, J. A., & Oliveira, J. S. (1999). Características agronômicas de cultivares de milho (Zea mays L.) e qualidade dos componentes e silagem. Revista Brasileira de Zootecnia, 28(1), 7-13. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35981999000100002
Alves Júnior, J., Hernandez, F. B., Santos, R. A., & Lopes, A. S. (2004). Parcelamento da adubação e da fertirrigação na produção de palmito pupunha no noroeste paulista. Engenharia Agrícola, 24, 625-631. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162004000300014
Andrade, D. K. B. d., Ferreira, M. d. A. F., Véras, A. S. C., Wanderley, W. L., Silva, L. E. d., Carvalho, F. F. R. d., ... Melo, W. S. d. (2002). Digestibilidade e absorção aparentes em vacas da raça holandesa alimentadas com palma forrageira (Opuntia ficus-indica Mill) em substituição à silagem de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench). Revista Brasileira de Zootecnia, 31(5), 2088-2097. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982002000800024
Araújo, G. G. L. d., Silva, J. F. C. d. & Valadares Filho, S. d. C., Campos, O. F. d., Castro, A. C. G. d., Signoretti, R. D., ... Henriques, L. T. (1998). Consumo e digestibilidade total dos nutrientes de dietas contendo diferentes níveis de volumoso, em bezerros. Revista Brasileira de Zootecnia, 27(2), 345-354.
Bayão, G. F. V., Queiroz, A. C. d., Freitas, S. G. d., Batalha, C. D. A., Sousa, K. R. S., Pimentel, R. M., ... & Cardoso, A. J. d. S. (2014). Substituição do resíduo da produção de palmito da Palmeira Real Australiana (Archontophoenix alexandrae) na silagem de cana-de-açucar em dietas de ovinos. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 64(4), 271-276.
Botrel, M. A., & Xavier, D. F. (1998). Cultivares de capim-elefante para o Estado de Minas Gerais. Informe Agropecuário, 19(192), 14-16.
Brasil. (2017). Ministério do Meio Ambiente. Política Nacional de Resíduos Sólidos. Retrieved from July 8, 2020 from: http://www.mma.gov.br/cidades-sustentaveis/residuossolidos/politica-nacional-de-residuos-solidos.html
Coan, R. M., Reis, R. A., Resende, F. D. d., Sampaio, R. L., Schocken-Iturrino, R. P., Garcia, G. R., & Berchielli, T. T. (2008). Viabilidade econômica, desempenho e características de carcaça de garrotes em confinamento alimentados com dietas contendo silagem de capins tanzânia ou marandu ou silagem de milho. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(2), 311-318. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982008000200018
Conselho Nacional de Controle de Experimentação Animal [CONCEA]. (2013). Diretrizes da Prática de Eutanásia do Concea. Brasília, DF: Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovação.
Ferreira, A. C. H., Neiva, J. N. M., Rodriguez, N. M., Lôbo, R. N. B., & Vasconcelos, V. R. d. (2004). Valor nutritivo das silagens de capim-elefante com diferentes níveis de subprodutos da indústria do suco de caju. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(6), 1380-1385. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982004000600004
Freitas, M. C. J., & Tavares, D. d. Q. (2005). Caracterização do grânulo de amido de bananas (Musa AAA-Nanicão e Musa AAB-Terra). Food Science and Technology, 25(2), 217-222. DOI: http://doi.org/10.1590/S0101-20612005000200005
Garcia, V. A., Modolo, V. A., Lagôa, A. M. M. A., Nomura, E. S., & Sáes, L. A. (2011). Características do resíduo de mineração de areia como componente de substratos para a produção de mudas de pupunheira (Bactris gasipaes Kunth). Revista Árvore, 35(3), 595-604. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-67622011000400003
Lana, R. P. (2000). Sistema Viçosa de formulação de rações. Viçosa, MG: UFV Library.
Levantamento Censitário das Unidades de produção Agropecuária do Estado de São Paulo [LUPA]. (2019). Secretaria de Agricultura e Abastecimento de São Paulo. Instituto de Economia Agrícola. Coordenadoria de Desenvolvimento Rural Sustentável. Projeto LUPA 2019: Censo Agropecuário do Estado de São Paulo. São Paulo, SP: SAA.
Milne, J. A. (1991). Diet selecion by grazing animals. Proceedings of the Nutrition Society, 50(1), 77-85. DOI: http://doi.org/10.1079/PNS19910013
Mulligan, F. J., Quirke, J., Rath, M., Caffrey, P. J., & O’Mara, F. P. (2002). Intake, digestibility, milk production and kinetics of digestion and passage for diets based on maize or grass silage fed to late lactation dairy cows. Livestock Production Science, 74(2), 113-124. DOI: http://doi.org/10.1016/S0301-6226(01)00298-6
Negrão, F. d. M., Zanine, A. d. M., Souza, A. L. d., Cabral, L. d. S., Ferreira, D. d. J., & Dantas, C. C. O. (2016). Perdas, perfil fermentativo e composição química das silagens de capim Brachiaria decumbens com inclusão de farelo de arroz. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(1), 13-25. DOI: http://doi.org/10.1590/S1519-99402016000100002
National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, DC: The National Academies Press.
Perignon, M., Vieux, F., Soler, L.-G., Masset, G., & Darmon, N. (2017). Improving diet sustainability through evolution of food choices: review of epidemiological studies on the environmental impact of diets. Nutrition reviews, 75(1), 2-17. DOI: http://doi.org/10.1093/nutrit/nuw043
Rodrigues Neto, A. J., Bergamaschine, A. F., Isepon, O. J., Alves, J. B., Hernandez, F. B. T., & Macedo, M. P. (2001). Efeito de aditivos no valor nutritivo de silagens feitas com subproduto da extração do palmito de pupunha (Bactris gasipaes HBK). Revista Brasileira de Zootecnia, 30(4), 1367-1375. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500033
Rombola, L. G., Silva Sobrinho, A. G. d., Gonzaga Neto, S., Moro, J. R., Zeola, N. M. B. L., & Marques, C. A. T. (2010). Subprodutos da industrialização do palmito pupunha (Bactris gasipaes HBK) na alimentação de ovinos deslanados. Agropecuária Científica no Semiárido, 6(1), 19-26. DOI: http://doi.org/10.30969/acsa.v6i1.58
Sampaio, C. B., Detmann, E., Lazzarini, I., Souza, M. A. d., Paulino, M. F., & Valadares Filho, S. d. C. (2009). Rumen dynamics of neutral detergent fiber in cattle fed low-quality tropical forage and supplemented with nitrogenous compounds. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(3), 560-569. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982009000300023
Santos, C. F. d., Siqueira, E. S., Araújo, I. T. d., & Maia, Z. M. G. (2014). A agroecologia como perspectiva de sustentabilidade na agricultura familiar. Ambiente & Sociedade, 17(2), 33-52. DOI: http://doi.org/10.1590/S1414-753X2014000200004
Schmidt, P., Rossi Junior, P., Toledo, L. M. d., Nussio, L. G., Albuquerque, D. S. d., & Meduri, B. (2010). Perdas fermentativas e composição bromatológica da entrecasca de palmito pupunha ensilada com aditivos químicos. Revista brasileira de Zootecnia, 39(2), 262-267. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982010000200005
Seben, L. d. L., Paula, I. C. d., & Viana, S. G. (2012). Análise do processo de beneficiamento da Palmeira Real da Austrália (palmito em conserva) para determinação das variáveis que influenciam as operações de valorização de seus resíduos. Produto & Produção, 13(1), 75-92. DOI: http://doi.org/10.22456/1983-8026.24238
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. d. (2009). Análises de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV.
Silva, J. F. C. d., & Leão, M. I. (1979). Fundamentos de nutrição dos ruminantes. Piracicaba, SP: Livroceres.
Teixeira, M. A. V., Ciacco, C. F., Tavares, D. Q., & Bonezzi, A. N. (1998). Ocorrência e caracterização do amido resistente em amidos de milho e de banana. Food Science and Technology, 18(2), 246-246. DOI: http://doi.org/10.1590/S0101-20611998000200019
Tilley, J. M. A., & Terry, R. A. (1963). A two‐stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grass and Forage Science, 18(2), 104-111. DOI: http://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x
Vargas, M. D., & Ramirez, C. F. D. (2019). Composição química e utilização de polpa cítrica na nutrição de não ruminantes: revisão. PUBVET, 13(6), 1-8. DOI: http://doi.org/10.31533/pubvet.v13n6a353.1-8
Zenni, R. d. S., Helm, C. V., & Tavares, L. B. B. (2018). Cascas do processamento de palmito para uso na alimentação humana: uma abordagem socioambiental. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, 7(2), 276-299. DOI: http://doi.org/10.19177/rgsa.v7e22018276-299
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.