Mechanically separated meat prepared with edible tilapia filleting waste from a public fish market

Palavras-chave: fish pulp; Oreochromis niloticus; fish; municipal market.

Resumo

This study aimed to produce mechanically separated meat (MSM) from tilapia obtained at the Teresina fish market in the state of Piauí, Brazil. Waste production and disposal and yields were estimated, and physico-chemical and microbiological MSM qualities were determined. A questionnaire was applied to the fish market sellers, followed by tilapia carcass sampling for MSM production and assessments concerning yields, microbiological (Escherichia coli and Staphylococcus coagulase positive counts and the detection of Salmonella spp.) and physicochemical (water activity, pH, reaction to hydrogen sulfide and ammonia) quality and proximate composition (moisture, ash, proteins, lipids, carbohydrates and total energy value). The questionnaire results indicated that tilapia is highly in demand and thats processing leads to significant waste. The yield analysis indicated that tilapia MSM presents adequate residual meat extraction rates from tilapia carcasses. All microbiological analyses were in compliance with Brazilian standards. Physicochemical results were as follows: protein (14.9 to 16.1%), lipids (16.6 to 22.1%), ash (1.3 to 2.8%), moisture (60.6 to 64 .1%), carbohydrates (0.6 to 1.5%) and calories (216.5 to 263.1 kcal 100-1). It is, therefore, clear that MSM constitutes a safe and nutritious foodstudd and comprises a viable alternative for the development of co-products.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

American Public Health Association [APHA]. (2015). Compendium of Methods for the Microbiological examination of food (5 ed.). Washington, DC: American Public Health Association.

Bery, C. C. S., Nunes, M. L., Silva, G. F., Santos, J. A. B., & Bery, C. S. (2012). Estudo da viabilidade do óleo de vísceras de peixes marinhos (Seriola Dumerlii (arabaiana), Thunnus ssp (atum), Scomberomorus cavala (cavala) e Carcharrhinus spp (cação) comercializados em Aracaju-SE para a produção de biodiesel. Revista Geintec, 2(3), 297-306. DOI: https://doi.org/10.7198/S2237-0722201200030009

Bernadino Filho, R. & Xavier, L. C. A. (2019). Obtaining, income and characterization of CMS produced from Nile Tilapia filetage waste. Revista Brasileira de Agrotecnologia, 9(2), 1-4. DOI: https://doi.org/10.18378/rebagro.v9i2.7534

Bordignon, A. C., Souza, B. E., Bohnenberger, L., Hilbig, C. C., Feiden, A., & Boscolo, W. R. (2010). Preparation of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) croquettes from MSM and ‘V’ cut fillet trim, and their physical, chemical, microbiological and sensory evaluation. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32, 109-116. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i1.6909

Brasil. (2017). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento [MAPA]. Decreto n. 9.013, de 29 de março de 2017. Regulamenta a Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, e a Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989, que dispõem sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal-RIISPOA. Diário Oficial da União, Brasília, 30 de março de 2017, nº. 62, Seção 1, p. 3.

Brasil. (2019). Agência Nacional de Vigilância Sanitária [ANVISA]. Lista de Padrões Microbiológicos para Alimentos Prontos para Oferta ao Consumidor. Diário Oficial da União, Brasília, 26 de dezembro de 2019, nº. 249, Seção 1, p. 133.

Brasil. (2020). Ministério da Saúde. Instrução Normativa IN N° 75, de 8 de outubro de 2020 que estabelece os requisitos técnicos para declaração da rotulagem nutricional nos alimentos embalados. Diário Oficial da União, nº 195, de 9 de outubro de 2020. nº. 195, Seção 1, p. 113.

Bucker, F., Marder, M., Peiter, M. R., Lehn, D. N., Esquerdo, V. M., Pinto, L. A. A., & Konrad, O. (2020). Fish waste: an efficient alternative to biogas and methane production in an anaerobic mono-digestion system. Renew Energy, 147(1), 798-805. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2019.08.140

Chalamaiah, M., Dinesh Kumar, B., Hemalatha, R., & Jyothirmayi, T. (2012). Fish protein hydrolysates: Proximate composition, amino acid composition, antioxidante activities and applications: A review. Food Chemistry, 135(4), 3020-3038. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.100

Contreras-Guzmán, E. S. (2002). Bioquímica de pescados e invertebrados (p. 309). Santiago: Centro de Estudios en Ciencia y Tecnología de Alimentos - Universidade de Santiago de Chile.

Costa, S. R. & Souza, P. A. R. (2012). O impacto dos resíduos de pescado: O caso da “Feira do Bagaço” no município de Parintins no Amazonas. Revista DELOS, 5(14), 1-11.

Daga, J. A., Anschau, S. P., Rodrigues, M. L., Oliveira, S. R., Bittencourt, F., & Feiden, A. (2020). Yield of mechanically separated meat in natura and post-smoking of Clarias gariepinus at different weight categories. Boletim do Instituto de Pesca, 46, 1-8. DOI: https://doi.org/10.20950/1678-2305.2020.46.1.527

Dallabona, B. R., Karam, L. B., Wagner, R., Bartolomeu, D. A. F. S.; Mikos, J. D., Franscisco, J. G., … Kirschnik, P. G. (2013). Effect of heat treatment and packaging systems on the stability of fish sausage. Revista Brasileira de Zootecnia, 42(12). 835-843. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982013001200001

Ferreira, E. B., Militani, M. V. B., & Duarte, V. P. (2012). Estimação do tamanho de população em um cultivo de tilápia (Oreochromis niloticus) via captura-marcação-recaptura. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, 10, 246-254. DOI: https://doi.org/10.5892/ruvrv.2012.101.246254

Fiorda, F. A., & Siqueira, M. I. D. (2009). Avaliação do pH e atividade de água em produtos cárneos, Estudos, 36(5-6), 817-826.

Fogaça, F. H. S., Otani, F. S., Portella, C. G., Santos-Filho, L. G. A., & Sant’ana, L. S. (2015). Characterization of surimi from mechanically deboned tilapia meat and fishburger preparation. Semina: Ciências Agrárias, 36(2), 765-776. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p765

Gjerde, B., Mengistu, S. B., Ødegård, J., Johansen, H., & Altamirano, D. S. (2012). Quantitative genetics of body weight, fillet weight and fillet yield in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture, 342-343, 117-124. DOI: http:/10.1016/j.aquaculture.2012.02.015

Gryschek, S. F. B., Oetterer, M., & Gallo, C. R. (2003). Characterization and frozen storange stability of minced Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) and red tilapia (Oreochromis spp.). Journal os Aquatic Food Product Techology, 12(3), 57-69.

Gonçalves, A. A. (2011). Tecnologia do Pescado: Ciência, Tecnologia, Inovação e Legislação( p. 608). São Paulo, SP: Editora Atheneu.

Instituto Adolfo Lutz. (2008). Métodos físico-químicos para análise de alimentos (4ed., p. 1020). São Paulo, SP: Instituto Adolfo Lutz.

Kirschnik, P. G., & Macedo-Viegas, E. M. (2009). Efeito da lavagem e da adição de aditivos sobre a estabilidade de carne mecanicamente separada de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) durante a estocagem a –18°C. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 29, 200-206.

Lustosa-Neto, A. D., Nunes, M. L., Maia, L. P., Barbosa, J. M., Lira, P. P., & Furtado-Neto, M. A. A. (2018). Almôndegas de pirarucu e tilápia nilótica: caracterização e aplicação na merenda escolar, Acta of fisheries and aquatic resources, 6(2), 1-12. DOI: https://doi.org/10.2312/Actafish.2018.6.2.1-12

Macedo, A. B. N., Silva, E. L., & Apolinário, M. O. (2020). Elaboração e determinação física, química e microbiológica da farinha de tilápia (Oreochromis niloticus) submetida a diferentes fontes de calor. Educação Ciência E Saúde, 7, 21-37, DOI: https://doi.org/10.20438/ecs.v7i1.283

Maia, G. P. A. G., Belisário, C. M., Carvalho, V. D. F., & Cavalcante, M. D. (2020). Chemical physical characterization of rapadura added with clay almond marketed in the region of Rio Verde, Goiás State, Brazil. Research, Society and Development, 9(9), 1-12. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6464

Melo Filho, A. B., & Vasconcelos, M. A. S. (2011). Química dos Alimentos (p. 80). Recife, PE: UFRPE.

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento [MAPA]. (2014a). Determinação de proteína bruta em produtos de origem animal por acidimetria. MET POA/SLAV/39/02/01. Retrieved from https://docplayer.com.br/22798948-Determinacao-de-proteina-bruta-em-produtos-de-origem-animal-por-acidimetria.html

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento [MAPA]. (2014b). Determinação gravimétrica da gordura total de carnes, pescados e produtos derivados. MET POA/SLAV/50/02/01. Retrieved from https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/laboratorios/credenciamento-e-laboratorios-credenciados/legislacao-metodos-credenciados/arquivos-metodos-da-area-poa-iqa/met-poa-slav-50-02-determinacao-da-gordura-total-em-carnes-e-pescados.pdf

Minozzo, M. G. (2011). Processamento e Conservação do Pescado (e-Tec Brasil). Curitiba, PR: IFPR.

Monteiro, M. L. G., Mársico, E. T., Teixeira, C. E., Mano, S. B., Júnior, C. A. C., & Vital, H. C. (2012). Validade comercial de filés de Tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) resfriados embalados em atmosfera modificada e irradiados. Ciência Rural, 42(4), 737-743.

Muratori, S. C. M., Viana, M. C., Rodrigues, C. P., & Júnior, P. D. L. (2004). Qualidade Sanitária do Pescado “In Natura”. Revista Higiene Alimentar, 18(16/17), 50-54.

Ogawa, M., & Maia, E. L. (1999). Manual de pesca: Ciência e Tecnologia de Pescado (p. 430). São Paulo, SP: Varela.

Oliveira, D. J., Silva, D. S. M., Souza, A. V., Junior, C. A. L., Sodré, G. S., & Carvalho, C. A. L. (2013). Avaliação de métodos de conservação do mel de Melipona quadrifasciata com base no perfil sensorial e aceitabilidade. Revista Magistra, 25(1), 1-6.

Oliveira Filho, P. R. C., Viegas, E. M. M., Kamimura, E. S., & Trindade, M. A. (2012). Evaluation of physicochemical and sensory properties of sausages made with washed and unwashed mince from Nile tilapia by products. Journal of Aquatic Food Product Technology, 21(3), 222 237. DOI: https://doi.org/10.1080/10498850.2011.590270

Peixe BR. (2021). Associação Brasileira de Piscicultura. Anuário PeixeBr de Piscicultura 2021. São Paulo, SP: Peixe BR.

Rebouças, M. C., Rodrigues, M. C. P., Castro, R. J. S., & Vieira, J. M. M. (2012). Characterization of fish protein concentrate obtained from Nile tilapia filleting residues. Semina: Ciências Agrárias 33(2), 697-704. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p697

Rodrigues, B. L., Santos, L. R., Mársico, E. T., Camarinha, C. C., Mano, S. B., & Junior, C. A. C. (2012). Qualidade físico-química do pescado utilizado na elaboração de sushis e sashimis de atum e salmão comercializados no município do Rio de Janeiro, Brasil. Semina: Ciências Agrárias, 33(5), 1847-1854. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n5p1847

Rossato, S., Maschio, D., Martinelli, S. G., Nunes, L. M. C., Radünz Neto, N., & Lazzari, R. (2018). Fish meal obtained from the processing of Rhamdia quelen: an alternative protein source. Boletim do Instituto de Pesca, 44(4), 1-9. DOI: http://dx.doi.org/10.20950/1678-2305.2018.44.4.350

Scudeler, C. G. S., Costa, T. L., Cortez-Veja, W. R., Prentice, C., & Fonseca, G. G. (2020). Development and characterization of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) protein isolate-based biopolymer films incorporated with essential oils and nanoclay. Food Packaging and Shelf Life, 25, 1-16. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100542

Souza, E. R. O., Silva, B. P., Canto, O., & Pontes, A. N. (2019). Resíduos de peixe do Mercado de Ferro, Complexo do Ver-o-Peso, Belém, Pará. Revista Verde, 14(4), 562-570. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v14i4.6687

Tenuta-Filho, A., & Jesus, R. S. (2003). Aspectos da utilização de carne mecanicamente separada de pescado como matéria-prima industrial. Boletim da Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 37(2), 59-64.

Vidotti, R. M., & Martins, M. I. E. (2010). Aproveitamento da carne de tilápia mecanicamente separada (CMS). Feed and Food, 39(4), 50-51.

Zenebon, O, Pascuet, N. S., & Tiglea, P. (2008). Métodos físico-químicos para análise de alimentos. (4. ed., p. 1020). São Paulo, SP: Instituto Adolfo Lutz.

Publicado
2023-08-11
Como Citar
Bacelar, R. G. A., Moura, N. de O., Sousa, M. da S., Santos Filho, J. H., Rodrigues, K. dos S., Melo, E. S. de, & Muratori, M. C. S. (2023). Mechanically separated meat prepared with edible tilapia filleting waste from a public fish market . Acta Scientiarum. Animal Sciences, 45(1), e60993. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v45i1.60993
Seção
Aquicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus