Influence of different binders in the apparent digestibility of dry matter and protein in pacu (<em>Piaractus mesopotamicus</em>) fed with ration processed with or without steam

  • Osmar Angelo Cantelmo CEPTA/IBAMA
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Maria Angélica Rosa Ribeiro CEPTA/IBAMA

Abstract

This work was carried out at National Research of Tropical Fishes - Cepta, with the objective to determine the influence of different dietary binders with their respective concentrations: sodium alginate, guar gum, polymethylolcarbamide, polyvinylpyrrolidone, carboxymethylcellulose, cassava starch, and the manufacturing process with or without steam, in the apparent digestibility of protein and dry matter. The results obtained showed that the manufacturing technique during the fish ration process, influences the apparent digestibility coefficient of dry matter and protein in pacu. When binders are required to obtain more stable diet pellets, polyvinylpyrrolidone for equipments with steam addition chambers and guar gum for equipment without steam are recommended.

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Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-07-17
How to Cite
Cantelmo, O. A., Pezzato, L. E., Barros, M. M., & Ribeiro, M. A. R. (2008). Influence of different binders in the apparent digestibility of dry matter and protein in pacu (<em>Piaractus mesopotamicus</em&gt;) fed with ration processed with or without steam. Acta Scientiarum. Biological Sciences, 21, 277-282. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v21i0.4434
Section
Biology Sciences

 

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