Alimentary ingredients and the feeding behavior of Nile tilápia (<em>Oreochromis niloticus</em>)

  • Elyara Maria Pereira-da-Silva USP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP

Abstract

Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) responses to attractivity and taste of fourteen food ingredients, here classified as animal sources (shrimp, fish, silkworm and meat meal, integral lyophilized egg and sugar-cane-yeast), vegetable protein sources (maize gluten, soybean bran, sunflower meal and cotton bran) and energetics (maize flour, manioc scraping, manioc bran and wheat bran) were investigated. These ingredients were compared to a control diet, using a two-choice method. Four 750 liters aquaria stocked with three fries each and two feeders installed respectively at the right and left corner where used to register the responses of the fries to each ingredient separately. The results showed that behavioral patterns of the fries change according to the type of ingredient and that three seems to be a positive correlation between the attractivity and taste degree and the occurrence of agonistic behavior in the studied species. It may be suggested that the most attractive and tasty ingredients (silkworm, fish, meat and shrimp meal, and integral lyophilized egg) be added to special fish diets, in order to increase food consumption in pre-hibernal periods and under stress and pathological conditions.

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Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-07-17
How to Cite
Pereira-da-Silva, E. M., & Pezzato, L. E. (2008). Alimentary ingredients and the feeding behavior of Nile tilápia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt;). Acta Scientiarum. Biological Sciences, 21, 297-301. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v21i0.4436
Section
Biology Sciences

 

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