<b>Effects of the cafeteria diet on the salivary glands of trained and sedentary Wistar rats</b> - doi: 10.4025/actascibiolsci.v34i1.7473

  • Aline Rosa Marosti Universidade Estadual de Maringá - UEM
  • Felipe Natali de Almeida Universidade Estadual de Maringá - UEM
  • Solange Marta Franzói de Moraes Universidade Estadual de Maringá - UEM
  • Sonia Lucy Molinari Universidade Estadual de Maringá - UEM
  • Maria Raquel Marçal Natali Universidade Estadual de Maringá - UEM

Abstract

The objective of this work was to study the effect of the aerobic physical training and the cafeteria diet introduced after weaning of Wistar rats and on the morphology of the main salivary glands (parotid, submandibular, sublingual). Male rats after weaning were subjected to the cafeteria diet or the standard rodent chow, and either performed aerobic physical training in a treadmill for 100 days, or did not performed any physical activity. Analyses were done considering the response in body weight, adipose tissues and salivary glands, and the data were submitted to statistical treatment (p < 0.05). The morphological and morphometric analyses of the salivary glands were performed through histological sections stained with hematoxylin and eosin. Despite the normophagic behavior, the rodents fed with the cafeteria diet became obese, with repercussions on parotid gland weight. However, this obesity and/or physical training did not influence the histological organization of the salivary glands. The morphometric analysis of the submandibular glands pointed out a reduction in the levels of serous acinar cells as an effect of the diet and physical training. In conclusion, the parotid and the submandibular glands alter themselves due to the nature and consistency of food present in the cafeteria diet as well as due to the aerobic physical training.

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Author Biographies

Aline Rosa Marosti, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Bolsista de Iniciação Cientifica em 2007, no Departamento de Ciências Morfológicas
Felipe Natali de Almeida, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Professor colaborador do Departamento de Ciências Fisiológicas da Universidade Estadual de Maringá
Solange Marta Franzói de Moraes, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Professora Adjunto do Departamento de Ciências Fisiológicas atuando na área de Fisiologia do Esforço
Sonia Lucy Molinari, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Professora Associada do departamento de Ciências Morfológicas atuando na área de Anatomia
Maria Raquel Marçal Natali, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Aossui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Maringá (1983), mestrado em Ciências Biológicas (Biologia Celular) pela Universidade Estadual de Maringá (1993) e doutorado em Ciências Biológicas Anatomia Botucatu pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1999). Atualmente é professora adjunto da Universidade Estadual de Maringá. Tem experiência na área de Morfologia, com ênfase em Neurônios Entéricos, atuando principalmente nos seguintes temas: morfologia animal, neurônios mioentéricos,intestino delgado, modelos de desnutrição proteica e obesidade. Desenvolve atividades de extensão junto ao Museu Dinâmico Interdisciplinar da Universidade Estadual de Maringá. Currículo Lattes
Published
2011-06-09
How to Cite
Marosti, A. R., Almeida, F. N. de, Franzói de Moraes, S. M., Molinari, S. L., & Natali, M. R. M. (2011). <b>Effects of the cafeteria diet on the salivary glands of trained and sedentary Wistar rats</b&gt; - doi: 10.4025/actascibiolsci.v34i1.7473. Acta Scientiarum. Biological Sciences, 34(1), 113-118. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v34i1.7473
Section
Animal Morphology & Physiology

 

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