Effect of management (ecological and conventional) on functional groups of soil microorganisms in coffee agroecosystems with different resilience to climate variability, Colombia
Resumo
The effect of management (ecological and conventional) on functional groups of microorganisms of soil in agroecosystems with different resilience scores reported to climate variability in Anolaima, Colombia was evaluated. Were found clustering associated with management and cellulolytic bacteria and fungi abundances. No differences found in diversity of phosphate solubilizing or nitrogen-fixing microorganisms, related to management. The diversity of microbial functional groups was affected by the climatic condition of sampling season. Management was relevant in relationships between resilience scores to climate variability and cellulolytic microorganisms; in ecological agroecosystems, biodiversity knowledge, agroecological main structure, and the participation of farmers in organizations were important
Downloads
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.