ANATOMOPATHOLOGICAL EFFECTS OF RAW FULL-FAT SOYBEAN MEAL ON NILE TILAPIA FINGERLINGS (<em>Oreochromis niloticus</em>)
Abstract
This experiment was carried out in of Fish Nutrition laboratory of the Departament of Animal Improvement and Nutrition (FMVZ), Unesp - Campus of Botucatu, State of São Paulo, Brazil). The study investigated the effect of raw full-fat soybean meal feeding on fingerlings Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). The suitable level of consumption of raw full-fat soybean meal (RSF) was determined taking into account anatomopathological analyses. Each isoproteic (26% CP) and isoenergetic (3.000 kcal ME/ kg) diet contained raw full-fat soybean meal at 6.0%, 12.0% and 18.0% repectivily. Anther treatment without soybean meal was used as control. Forty-eight fingerlings with similar size and lenght (mean Wt ± SD: 6.47 ± 0.64g; and mean Lt ± SD: 54.94 ± 7.79 mm) were used at the beginning of the experiments. The treatments with 12.0 and 18.0% RSF induced a higher granulation level in the pancreatic cells and an increased vacuolition of the hepatocytes. This made evident a deleterious effect of the raw full-fat soybean meal at these considered levels (12.0% and 18.0% RSF).Downloads
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Published
2008-07-28
Issue
Section
Zootecny
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Revista UNIMAR, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro periódico. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98)