<b>Extraction of total polyphenols from hibiscus (<i>Hibiscus sabdariffa</i> L.) and waxweed / `sete-sangrias´ (<i>Cuphea carthagenensis</i>) and evaluation of their antioxidant potential

Autores

  • Daniele Begmeier Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul
  • Pedro Henrique Dalberto Berres Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul
  • Débora Filippi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul
  • Denise Bilibio Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul
  • Vanderlei Rodrigo Bettiol Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul
  • Wagner Luiz Priamo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i3.19093

Palavras-chave:

polyphenolic fraction, DPPH, natural extracts

Resumo

Current research investigates the extraction process of total polyphenols from hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.) and waxweed (Brazilian name: `sete-sangrias´) (Cuphea carthagenensis) and evaluates the antioxidant potential of their extracts. The extraction stage comprised investigation on the following parameters: i) solvents (acetone and ethanol) pure and fractioned with water; ii) variables (temperature, stirring, solvent ratio, time and pH). Total polyphenols were quantified by Folin-Ciocalteau reagent and antioxidant activity was determined by ABTS•+ (2,2′-Azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging assay. Results showed that, depending on experimental conditions, total phenolic contents for hibiscus and waxweed ranged between 460.86 mg GAE 100 g-1 and 5012.54 mg GAE 100 g-1 and between 462.86 mg GAE 100 g-1 and 4215.99 mg GAE 100 g-1, respectively. Waxweed had a higher antioxidant activity when compared to that of hibiscus by both ABTS•+ and DPPH. Data showed that hibiscus and waxweed have a significant amount of polyphenols which may be extracted in mild processing conditions and then employed as natural antioxidant sources in industrial processes.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Daniele Begmeier, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (2006) e Mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP, 2006-2008). É doutor em Engenharia de Alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC, 2008-2011). Tem experiência na área de Termodinâmica, com ênfase em Processos de Separação, atuando principalmente nos seguintes temas: equilí­brio de fases, tecnologia supercrí­tica, nanotecnologia e propriedades fí­sicas. Atualmente é Professor de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (IFRS) - Campus Sertão.

Pedro Henrique Dalberto Berres, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

Departamento de Tecnologia em Alimentos

Débora Filippi, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

Departamento de Tecnologia em Alimentos

Denise Bilibio, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

Departamento de Tecnologia em Alimentos

Vanderlei Rodrigo Bettiol, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

Departamento de Tecnologia em Alimentos

Wagner Luiz Priamo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

Departamento de Tecnologia em Alimentos

Downloads

Publicado

2014-02-26

Como Citar

Begmeier, D., Berres, P. H. D., Filippi, D., Bilibio, D., Bettiol, V. R., & Priamo, W. L. (2014). <b>Extraction of total polyphenols from hibiscus (<i>Hibiscus sabdariffa</i> L.) and waxweed / `sete-sangrias´ (<i>Cuphea carthagenensis</i>) and evaluation of their antioxidant potential. Acta Scientiarum. Technology, 36(3), 545–551. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i3.19093

Edição

Seção

Tecnologia de Alimentos

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

 

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)