<b>The effects of ultrasound-assisted extraction on polyphenolics compounds obtained from <i>Physalis angulata</i> using response surface approach

Autores

  • Naira Carniel Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões
  • Rogério Marcos Dallago Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões
  • Denise Bilibio Instituto Federal do Rio Grande do Sul
  • Anderson Luiz Nunes Instituto Federal do Rio Grande do Sul
  • João Paulo Bender Universidade Federal da Fronteira Sul
  • Wagner Luiz Priamo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v40i1.35530

Palavras-chave:

Physalis, ultrasound-assisted extraction, phenolic acids, flavonoids, HPLC analysis, total polyphenols.

Resumo

 

Total polyphenols content (TPC), including flavonoids (rutin, mangiferin and kaempferol) and phenolic acids (gallic, caffeic and ellagic acid) from Physalis angulata were recovered by Ultrasound-Assisted Extraction and quantified by UV - vis and HPLC analysis. Process parameters were assessed through a Central Composite Rotatable Design (CCRD) and a model with regression coefficient equal to 0.9640, was used to establish the optimum conditions together with its respective response surfaces. The increase of ethanol percentage and solid-liquid ratio promoted a decrease on TPC but, on the other hand, the increase in the temperature led to an increase in the extraction of these compounds. Experimental results indicated a maximum amount of total polyphenols of 1.039 mg Gallic Acid Eqivalent (GAE) g-1 of extract, 104.88, 4.04, 8.37, 58.28, 13.26 and 1.87mg.L-1 for gallic acid, caffeic acid, ellagic acid, rutin, mangiferin and kaempferol, respectively.

 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Wagner Luiz Priamo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul

possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (2006) e Mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP, 2006-2008). É doutor em Engenharia de Alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC, 2008-2011). Tem experiência na área de Termodinâmica, com ênfase em Processos de Separação, atuando principalmente nos seguintes temas: equilí­brio de fases, tecnologia supercrí­tica, nanotecnologia e propriedades fí­sicas. Atualmente é Professor de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (IFRS) - Campus Erechim.

Downloads

Publicado

2018-09-01

Como Citar

Carniel, N., Dallago, R. M., Bilibio, D., Nunes, A. L., Bender, J. P., & Priamo, W. L. (2018). <b>The effects of ultrasound-assisted extraction on polyphenolics compounds obtained from <i>Physalis angulata</i> using response surface approach. Acta Scientiarum. Technology, 40(1), e35530. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v40i1.35530

Edição

Seção

Ciência, Tecnologia de Alimentos e Engenharia de Alimentos

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

 

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)