<b>Production of xylooligosaccharides from enzymatic hydrolysis of xylan by white-rot fungi <em>Pleurotus</em></b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v32i1.7648

Autores

  • Cristiano Ragagnin de Menezes UNICAMP
  • ísis Serrano Silva UNICAMP
  • Érika Cristina Pavarina UNICAMP
  • Andréia Fonseca de Faria UNICAMP
  • Elisângela Franciscon UNICAMP
  • Lucia Regina Durrant UNICAMP

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v32i1.7648

Palavras-chave:

biodegradation, Pleurotus, xylan, hemicellulose, xylooligosaccharides

Resumo

Hemicellulose consists of non-cellulosic polysaccharides, with xylans and mannans as their main examples. In nature, xylan can be first degraded to xylooligosaccharides and finally to xylose by certain microorganisms. White-rot fungi basidiomycetes Pleurotus sp. BCCB068 and Pleurotus tailandia were used to degrade oat-spelts xylan under submerged fermentation for a period of 40 days. The study obtained activities of endo-1,4-ß-xylanase and ß-xylosidase and determination of xylan products by degradation. The fungi reached significant levels of xylan degradation by Pleurotus sp. BCCB068 (75.1%) and P. tailandia (73.4%), following formations of xylooligosaccharides and sugar monomers. These Pleurotus strains proved to be a feasible alternative for biotechnological processes related to degradation of hemicellulose sources.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Cristiano Ragagnin de Menezes, UNICAMP

Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Biotecnologia Produção e Utilização de Enzimas em Biodegradação de Resí­duos Agrí­colas, com ênfase em biodegradação, enzimologia, processos fermentativos, obtenção de oligossacarí­deos prebióticos . Atualmente realiza Pós-doutorado no Instituto de Tecnologia de Alimentos ITAL (TECNOLAT) com o estudo da microencapsulação de probióticos e prebióticos para formulação de novos produtos funcionais e é Professor Colaborador credenciado na Faculdade de Engenharia de Alimentos /UNICAMP, ministrando aulas na área de microbiologia de Alimentos. Currí­culo Lattes

Publicado

2009-11-13

Como Citar

Menezes, C. R. de, Silva, ísis S., Pavarina, Érika C., Faria, A. F. de, Franciscon, E., & Durrant, L. R. (2009). <b>Production of xylooligosaccharides from enzymatic hydrolysis of xylan by white-rot fungi <em>Pleurotus</em></b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v32i1.7648. Acta Scientiarum. Technology, 32(1), 27–42. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v32i1.7648

Edição

Seção

Biotecnologia

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

 

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus