Microcystins: contamination risks in eutrophic waters

Authors

  • Marcia Kamogae UEL
  • Elisa Yoko Hirooka UEL

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v22i0.3010

Keywords:

microcistinas, cianobactéria, produção, atividade tóxica, detoxicação

Abstract

Population growth allied with the modernization of society has increased water consumption and transformed reservoirs into indispensable sources of water supply. Several interrelated factors, conspicuously microcystins, have contributed to aggravate the risk of water deterioration. These hepatotoxins, produced by cyanobacteria of the Anabaena, Microcystis, Nostoc and Oscillatoria geni, consist of heptapeptides with monocyclic structures. The risk of constant ingestion is due to their powerful tumor promoter effect. The microcystin production is favored by environmental factors, such as high concentration of nutrients and light, inevitable in the current ecosystem. The eutrophycation of water occurs in an accelerated rhythm due to industrial pollution coupled to domestic and agricultural waste. The aim of this paper is to develop community awareness, as well as to arouse an interest in microcystins and other risk factors of contamination so that preventive measures to minimize water deterioration could be established.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Elisa Yoko Hirooka, UEL

Graduação em Farmácia e Bioquí­mica pela Universidade Estadual de Londrina (1976), Mestrado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1981) e Doutorado em Engenharia de Alimentos (Írea Ciência de Alimentos) pela Universidade Estadual de Campinas (1984). Atuou como Professor Visitante em Science University ot Tokyo (2), assim como Pós-Doutorado em Meijo University, Japão (2). A continuidade í  Ciência foi dada através destas permanências Pós-Docs e visitas desde 1989, concomitantemente com participações em eventos internacionais na área de Toxinas Microbianas. Atua como docente coordenadora em projetos e revisor em revistas nacionais e internacionais na Universidade Estadual de Londrina. Publicou artigos em periódicos especializados, livro e capí­tulos de livros, aliado a apresentação em eventos nacionais e internacionais através de palestras, coordenação, mesa-redonda e trabalhos orais e pôsteres. As atividades envolvem intercâmbio internacional visando formação de recuso humano desde IC-Jr a Pós-Docs na área de Segurança de Alimentos e Ígua Microbiologia, Toxicidade e Resí­duos (Higiene, Sanidade e Segurança Alimentar). Ênfase tem sido dada a Imunobiotecnologia visando produção de imunorreagentes sob intercâmbio com Kagawa University-JP, tendo como meta aplicação em monitoramento e biocontrole de micotoxinas e ficotoxinas (fungos e cianobactérias toxigênicas). Em suas atividades profissionais interagiu com mais de 600 colaboradores em co-autorias de trabalhos cientí­ficos Currí­culo Lattes

Published

2008-05-13

How to Cite

Kamogae, M., & Hirooka, E. Y. (2008). Microcystins: contamination risks in eutrophic waters. Acta Scientiarum. Technology, 22, 1189–1200. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v22i0.3010

Issue

Section

Chemical Engineering