<b>Composition, somatic cell count and casein fractions of ethanol unstable milks</b> - doi: 10.4025/actascitechnol.v35i1.11481

Autores

  • Carlos Augusto Fernandes de Oliveira Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo
  • Ludmila Camargo Lopes Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo
  • Roice Eliana Rosim Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo
  • Andrezza Maria Fernandes Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo
  • Carlos Humberto Corassin Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v35i1.11481

Palavras-chave:

ethanol stability, milk SCC, milk quality

Resumo

This study determined the composition, somatic cell count (SCC) and relative percentage of a-S1, a-S2, b and k caseins in ethanol-unstable (UNA) and stable bulk milk samples. The sampling plan involved farms that supplied milk to one dairy plant located in the northeast region of São Paulo, Brazil, in May (fall), July (winter), and September (spring) 2007. Three hundred thirty-four bulk milk samples within an acceptable range of pH and acidity were included in the study and divided into two groups: a) stable milk, when protein precipitation only occurred with 78% ethanol (v/v); and b) unstable (UNA) milk, when the precipitation occurred with 72% ethanol (v/v). From the total samples analyzed, 77 (23%) were unstable in the 72% ethanol (v/v), although they have shown normal pH and acidity, and 41 (12.3%) were stable in 78% ethanol (v/v). No differences were found between relative percentages of a and b-casein in UNA or stable milks. However, UNA samples showed higher SCC, as well as lower casein and lactose contents. Results indicated that the high SCC may be involved as a causal factor for the high incidence of UNA milks in the herds studied.

 

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Biografia do Autor

Carlos Augusto Fernandes de Oliveira, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos.

Ludmila Camargo Lopes, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos.

Roice Eliana Rosim, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos.

Andrezza Maria Fernandes, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Ciências Básicas.

Carlos Humberto Corassin, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos.

Publicado

2012-12-03

Como Citar

Oliveira, C. A. F. de, Lopes, L. C., Rosim, R. E., Fernandes, A. M., & Corassin, C. H. (2012). <b>Composition, somatic cell count and casein fractions of ethanol unstable milks</b> - doi: 10.4025/actascitechnol.v35i1.11481. Acta Scientiarum. Technology, 35(1), 153–156. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v35i1.11481

Edição

Seção

Tecnologia de Alimentos

 

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