Nutritional limitations of imbuzeiro seedlings growth in distrofic Red Latossol in the North of Minas Gerais State, Brazil

  • Enilson de Barros Silva UFVJM
  • Nívio Poubel Gonçalves EPAMIG
  • Paulo Jorge de Pinho UFLA

Abstract

Spondias tuberosa is an alternative tree fruit to be economically explored, under dry conditions in the North of Minas Gerais, Brazil. However, it is necessary more information about its rational cultivation and mainly its mineral nutrition limitations. This work was carried out to evaluate the mineral nutrient required by Spondias tuberosa plant growth. The seedlings were cultivated in pots of Brazilian Oxisol under the following treatments: a complete treatment (fertilized with N, P, K, Ca, Mg, S, B and Zn), a control one (natural soil) and the absence of those nutrients per pot treatment. Plant height, stem diameter, dry matter of shoot, root and xilopode and the nutrient content in dry matter of shoots were evaluated after four months. The results of analysis showed that the imbuzeiro demanded a lot of nutrient in appropriate humidity conditions. The natural soil studied presented low nutrient contents demanded by the Spondias tuberosa during this growing phase.

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Author Biography

Enilson de Barros Silva, UFVJM
Concluiu o doutorado em Agronomia em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Lavras em agosto de 1999. Atualmente é Professor Adjunto III no Departamento de Agronomia da Faculdade de Ciências Agrárias na Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri na cidade Diamantina, MG. Publicou 22 artigos em períodicos especializados e 137 trabalhos em anais de eventos. Possui 1 Software. Participou de 34 eventos no Brasil. Orientou 14 trabalhos de conclusão de curso de graduação nas áreas de Agronomia. Recebeu 1 prêmio. Entre 2001 a 2006 coordenou 3 projetos de pesquisa. Atualmente coordena 2 projeto de pesquisa. Atua na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo e NutriçÃo de Plantas relacionado com a qualidade dos produtos agrícolas. Em suas atividades profissionais interagiu com 197 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. em seu currículo lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção cientifica, tecnológica e artístico-cultural são: café, qualidade, produção, potássio, doses, solo, fontes, fertilidade do solo, banana e gesso. Atualmente orienta 1 aluno de mestrado no curso de Produção Vegetal na UFVJM, 2 alunos de graduação na modalidade de iniciação científica e 1 aluno na modalidade de PIBIC-Júnior. Currículo Lattes
Published
2008-04-11
How to Cite
Silva, E. de B., Gonçalves, N. P., & Pinho, P. J. de. (2008). Nutritional limitations of imbuzeiro seedlings growth in distrofic Red Latossol in the North of Minas Gerais State, Brazil. Acta Scientiarum. Agronomy, 27(1), 55-59. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v27i1.1923
Section
Soils and Plant Nutrition

 

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