<b>Thermodynamic properties of water desorption of forage turnip seeds

  • Kelly Aparecida Sousa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Osvaldo Resende Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • André Luis Duarte Goneli Universidade Federal da Grande Dourados
  • Thaís Adriana de Souza Smaniotto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Daniel Emanuel Cabral de Oliveira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
Keywords: hygroscopic equilibrium, isosteric heat, gibbs free energy, compensation theory

Abstract

The purpose of this study was to determine the thermodynamic properties of the process of water sorption in forage turnip  seeds. The equilibrium moisture content of forage turnip  seeds was determined by the gravimetric-dynamic method for different values of temperature and water activity. According to the results, increasing the moisture content increases the energy required for the evaporation of water in forage turnip seeds, and the values of integral isosteric heat of desorption, within the moisture content range of 3.33 to 11.30 (% d.b.), varies from 4,222.70 to 2,870.34 kJ kg-1. With the elevation in the equilibrium moisture content, there is an increase in differential entropy and Gibbs free energy, which has positive values, demonstrating non-spontaneity in the process of desorption in the seeds. The theory of enthalpy-entropy compensation can be satisfactorily applied to the sorption phenomenon, and the process of water desorption of forage turnip seeds is controlled by enthalpy.

 

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Author Biography

Kelly Aparecida Sousa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
Graduada em Tecnologia em Produção de Grãos pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Rio Verde- GO (Atual IFGoiano campus Rio Verde-GO)(2008) com experiência na área de Agronomia, com ênfase em Entomologia Agrícola - controle biológico) .Atuamente é Mestre em Ciências Ágrarias /Agroenergia- (IFGoiano Campus Rio Verde) atuando na área de Pós-Colheita de produtos vegetais com ênfase em Engenharia de Processamento de Produtos Agrícolas, atuando principalmente nos seguintes temas: armazenamento, secagem, modelagem matemática da secagem e equilíbrio higroscopico, propriedades termodinâmicas e físicas de grãos e qualidade pós-colheita.
Published
2014-11-25
How to Cite
Sousa, K. A., Resende, O., Goneli, A. L. D., Smaniotto, T. A. de S., & Oliveira, D. E. C. de. (2014). <b&gt;Thermodynamic properties of water desorption of forage turnip seeds. Acta Scientiarum. Agronomy, 37(1), 11-19. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v37i1.19333
Section
Agricultural Engineering

 

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