<b>The Peruvian carrot and lettuce yield and income in monocropping and intercropping systems, using nitrogen fertilization and chicken manure in cover</b> - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2672

  • Maria do Carmo Vieira UFMS
  • Néstor Antonio Heredia Zárete UFMS
  • Hellen Elaine Gomes UFMS

Abstract

The aim of this paper was to evaluate the Amarela de Carandaí Peruvian carrot plants and the Grand rapids lettuce yield, in monocropping and intercropping system, using nitrogen fertilization (4.5 g m-2 of N, in urea form) and semi-decomposed chicken manure (10.0 t ha-1) as soil cover. Treatments were lettuce (A), Peruvian carrot (M), A - M, A - M - Nitrogen (N), A - M - semi-decomposed chicken manure (CF), A - M - N - CF, M - N, M-CF and M - N - CF arranged in a complete randomized block design in three replications. The lettuce harvests were done 81 days after the sowing and the Peruvian carrot ones occurred 235 days after. The highest fresh mass lettuce yield (9.88 t ha-1) was obtained in A-M-N treatment, which had a significant increase of 5.69 t ha-1 in relation to intercropped plants yield without N and CF. The fresh mass yields of commercial Peruvian carrot roots in monocropping system were superior to the intercropped one, except to M-A-N treatment. Dried mass yield of non-commercial amid compounds was also significantly higher for Peruvian carrot plants in monocropping system, with an increase of 59.02% in relation to the one obtained of M-A-CF treatment, which was the smallest. The equivalent ration areas varied from 1.01 in M-A treatment to 1.85 in M-A-N. The best income was yielded by the M-A intercropping using nitrogen fertilization.

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Author Biography

Maria do Carmo Vieira, UFMS
Maria do Carmo Vieira concluiu o doutorado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa em 1995. Atualmente é professor titular da Universidade Federal da Grande Dourados e Bolsista de Produtiivdade em Pesquisa 1C do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Publicou 100 artigos em periódicos especializados e 328 trabalhos em anais de eventos. Possui 4 capítulos de livros e 1 livro publicados. Possui 139 itens de produção técnica. Participou de 30 eventos no Brasil. Orientou 12 dissertações de mestrado e co-orientou 12, orientou 2 teses de doutorado e co-orientou 1 tese de doutorado, além de ter orientado 49 trabalhos de iniciação científica e 26 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de Agronomia, Botânica e Farmácia. Recebeu 11 prêmios e/ou homenagens. Entre 1987 e 2005 participou de 7 projetos de pesquisa, sendo que coordenou 4 destes. Atualmente participa de 12 projetos de pesquisa, sendo que coordena 5 destes. Atua na área de Agronomia, com ênfase em Manejo e Tratos Culturais. Em suas atividades profissionais interagiu com 281 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Planta medicinal, Arracacia xanthorrhiza, Hortaliças, Colocasia esculenta, Resíduo orgânico, Hortaliça não-convencional, Hortaliça, Saber popular, Etnobotânica e Dioscorea sp Currículo Lattes
Published
2008-04-23
How to Cite
Vieira, M. do C., Zárete, N. A. H., & Gomes, H. E. (2008). <b>The Peruvian carrot and lettuce yield and income in monocropping and intercropping systems, using nitrogen fertilization and chicken manure in cover</b&gt; - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2672. Acta Scientiarum. Agronomy, 25(1), 201-208. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v25i1.2672
Section
Agronomy

 

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