<b>Nutritional value of Marandu grass, under grazing by three sampling methods</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13745

  • Hellen Leles Lima Universidade Federal da Grande Dourados
  • Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Sara Letícia Nocchi Cerilo Universidade Federal da Grande Dourados
  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados
  • Kelly Cristina da Silva Brabes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Ana Lúcia Teodoro Universidade Estadual de Maringá
Palavras-chave: Brachiaria brizantha, chemical composition, extrusa, hand plucking, total availability

Resumo

To evaluate the grass B. brizantha cv. Marandu, under grazing, we use three sampling methods: total availability (TA), hand plucked (HP) and extrusa (EXT) in a completely randomized design with four replications. The hand plucked method was collected manually after observing the behavior of grazing animals. TA was determined by cutting at ground level, using a metallic square (0.25 m²) and EXT was collected by rumen evacuation. The values for dry matter (DM), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), were 27.20, 88.52 and 43.70% in the treatment and HP, and 25.53, 87.70 and 45.50% in TA. The extrusa had the lowest DM content (15.88%) and higher crude protein (CP) (15.22%), possibly due to the presence of saliva. The levels checked for extrusa NDF, ADF and in vitro digestibility of dry matter were 81.98, 36.90 and 79.10%, demonstrating the selectivity of the animals. The high levels of FDA for TA reflect the composition of the forage with the high proportion of senescent material. The samples obtained by the total availability were not representative of the diet consumed by cattle. The different sampling methods influence the chemical composition of B. Brizantha cv. Marandu.

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Biografia do Autor

Hellen Leles Lima, Universidade Federal da Grande Dourados
Mestre em Zootecnia FCA/UFGD Bolsista do CNPq
Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes, Universidade Federal da Grande Dourados
&tualmente é professor adjunto da Universidade Federal da Grande Dourados. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal, atuando principalmente nos seguintes temas: suplementação animal a pasto, braquiária, alimentação animal, degradabilidade ruminal, amônia ruminal e técnica in situ. Currículo Lattes
Sara Letícia Nocchi Cerilo, Universidade Federal da Grande Dourados
Mestre em Zootecnia FCA/UFGD
Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados
Docente FCA/UFGD
Kelly Cristina da Silva Brabes, Universidade Federal da Grande Dourados
Docente FAEN/UFGD
Ana Lúcia Teodoro, Universidade Estadual de Maringá
Aluna de pós graduação PPGZ/DZO/UEM
Publicado
2012-05-30
Como Citar
Lima, H. L., Goes, R. H. de T. e B. de, Cerilo, S. L. N., Oliveira, E. R. de, Brabes, K. C. da S., & Teodoro, A. L. (2012). <b>Nutritional value of Marandu grass, under grazing by three sampling methods</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13745. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(4), 379-384. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i4.13745
Seção
Forragicultura

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