<b>Calcium and vitamin D levels in prelaying and laying diet on performance and eggshell quality of commercial laying hens</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1242

  • Eliana Aparecida Rodrigues FCAVJ
  • Otto Mack Junqueira FCAVJ
  • Marcelo de Oliveira Andreotti Universidade Federal do Mato Grosso do Sul
  • Luciana Cardoso Cancherini FCAVJ
  • Antonio Carlos de Laurentiz FCAVJ
  • Elenice Maria Cesatelli FCAVJ
  • Rosemeire da Silva Filardi FCAVJ

Abstract

An experiment was carried out to evaluate the effects of calcium and vitamin D levels on performance and egg shell quality of commercial laying hens. Two hundred-forty pullets at 16 weeks of age were allotted in completely randomized experimental design, 3 x 2 factorial arrangement (3 calcium levels – 1.3; 1.8 and 2.3% and 2 vitamin D levels – 1,200 and 2,400 IU/kg of diet), with five replications of eight birds each. The performance of the parameters was not influenced by dietary treatments. Egg specific gravity was improved by the increased level of vitamin D in the diet. Result shows that 1.3% calcium and 1,200 IU/kg of vitamin D are enough to achieve the best performance of the Hisex Brown laying hens

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Author Biography

Eliana Aparecida Rodrigues, FCAVJ
possui graduação em Zootecnia pela Faculdade Associadas de Uberaba (1985) , graduação em Zootecnia pela Faculdade de Zootecnia de Uberaba (1985) , especialização em Zootecnia pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (1990) , mestrado em Zootecnia Produção Animal Jaboticabal pela Universidade Estadual Paulista - Campus Jaboticabal (2002) , doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2005) , ensino-fundamental-primeiro-grau pela EEPG Cap. Antônio Justino Falleiros (1978) e ensino-medio-segundo-grau pelo Colegio Ricardo Misson (1981) . Atualmente é Professor substituto do Centro Federal de Educação Tecnológica de Uberaba e Pofessora de 1º e 2º grau - efetiva do Centro Federal de Educação Tecnológica de Uberaba. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Produção Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: poedeiras comerciais, NÍVEIS DE CÁLCIO, NÍVEIS DE SÓDIO, QUALIDADE DA CASCA, DESEMPENHO Currículo Lattes
Published
2008-03-20
How to Cite
Rodrigues, E. A., Junqueira, O. M., Andreotti, M. de O., Cancherini, L. C., Laurentiz, A. C. de, Cesatelli, E. M., & Filardi, R. da S. (2008). <b>Calcium and vitamin D levels in prelaying and laying diet on performance and eggshell quality of commercial laying hens</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1242. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 27(1), 61-66. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v27i1.1242
Section
Nonruminant Nutrition

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