<b>Use of fumaric acid in the diets on the performance of broiler chickens with low metabolizable energy</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i1.1947

  • Maída Pilotto de Arruda Campos FCAV- UNESP - Jaboticabal
  • Carlos Bôa-Viagem Rabello UFRPE
  • Nilva Kazue Sakomura UNESP- Jaboticabal
  • Flávio Alves Longo Betch Tecnologia Agropecuária Ltda
  • Sioji Kuana Betch Tecnologia Agropecuária Ltda
  • Fernando Gut Betch Tecnologia Agropecuária Ltda

Abstract

The objective of this study to verify the effect of fumaric acid (FA) in the diets on the performance of broiler chickens, five hundred and fifty, male, Cobb with 28 days old were distributed in five treatments and five repetitions of 22 broilers each. The reference diet was supplemented with three levels of FA (0.3%, 0.4% e 0.5%) compared to low and high energy level diets without FA. According to the results, the feed conversion (FC) was affected by FA in the diets. The high energy level diet promoted the best FC (2.19), and the 0.5% of FA in the diet promoted the worst FC (2.32). The treatments with low energy level and 0.3 and 0.4% inclusion FA in the diet promoted similar FC (2.27). In conclusion, the addition of FA in 28 at 49 days old broiler chickens diets did not improve the performance of broilers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Nilva Kazue Sakomura, UNESP- Jaboticabal
Possui graduação em Zootecnia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Jaboticabal Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979), mestrado em Produção Animal pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Jaboticabal (1982) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1989), e Pós- doutorado na Universidade do Arkansas, USA (2002). Atualmente é professor titular da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Jaboticabal, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Exigências Nutricionais e Avaliação dos Alimentos para Animais Monogástricos, atuando principalmente nos seguintes temas:exigências nutricionais para frango de corte, poedeiras, matrizes, aves de crescimento lento e avaliação de alimentos e aditivos para aves e cães Currículo Lattes
Published
2008-04-10
How to Cite
Campos, M. P. de A., Rabello, C. B.-V., Sakomura, N. K., Longo, F. A., Kuana, S., & Gut, F. (2008). <b>Use of fumaric acid in the diets on the performance of broiler chickens with low metabolizable energy</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i1.1947. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 26(1), 35-39. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v26i1.1947
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus