<b>Fermentative and nutritional traits of elephantgrass silage added with increasing proportions of coffee hulls</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i1.2151

  • Danilo Gusmão de Quadros Universidade do Estado da Bahia
  • Mauro Pereira de Figueiredo Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Luiz Gustavo Nussio USP
  • Nelson Cardoso dos Santos Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • José Valmir Feitosa UFCE
  • Joel Queiroga Ferreira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Abstract

This trial was carried out to evaluate the effects of coffee hulls inclusion (0%, 5%, 10%, 15%, and 20%; natural basis) on fermentation and nutritional traits of elephantgrass silage. A completely randomized design with four replications was used to compare treatments average, while plastic bags were used as experimental silos. Coffee hulls inclusion increased DM contents linearly and changed the fiber compounds profile. Including 10% of coffee hulls increased the contents of silage lactate and reduced acetate contents. DM digestibility and ruminal degradability of the silages decreased with the inclusion of more than 10% of coffee hulls. The amounts from 5% to 10% of coffee hulls were considered best levels to make elephantgrass silage with adequate fermentation pattern and nutritional quality.

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Author Biography

Danilo Gusmão de Quadros, Universidade do Estado da Bahia
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (1999), mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2001) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2004). Atualmente é professor adjunto da Universidade do Estado da Bahia. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação, Produção e Conservação de Forragens, atuando principalmente nos seguintes temas: forragicultura e pastagens, bovinocultura de corte e leite, ovino-caprinocultura, energias renováveis e sustentabilidade da produção agropecuária Currículo Lattes
Published
2008-04-17
How to Cite
Quadros, D. G. de, Figueiredo, M. P. de, Nussio, L. G., Santos, N. C. dos, Feitosa, J. V., & Ferreira, J. Q. (2008). <b>Fermentative and nutritional traits of elephantgrass silage added with increasing proportions of coffee hulls</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i1.2151. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 25(1), 207-214. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v25i1.2151
Section
Animal Science

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