Survival of <em>Prochilodus lineatus</em> (Valenciennes) fingerlings exposed to acute pH changes

  • Evoy Zaniboni Filho UFSC
  • Samira Meurer UFCS
  • Jaqueline L. Golombleski UFSM
  • Lenise V. F. Silva UFSM
  • Bernardo Baldisserotto UFSM

Abstract

The determination of the lethal pH levels is an essential procedure before starting the culture of a fish species, since the tolerance to pH varies according to the species. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of acute changes of water pH on survival of Prochilodus lineatus (Valenciennes) (Characiformes, Prochilodontidae) fingerlings, a species largely used in fish culture in Brazil. Fingerlings were submitted to pH 3.5, 3.7, 3.9, 4.0, 7.0, 9.5, 9.6, 9.7, 9.8, 10.0, and 10.5 for 120 h. The 3.5 - 3.7 pH range was lethal because survival was around 3%. The survival at pH 3.9 and 4.0 were 37 and 68%, respectively. The upper pH level for survival was 9.84, because upper pH led to increased mortality. However, the best pH range for P. lineatus fingerling survival was 4.0 - 9.84.

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Author Biography

Evoy Zaniboni Filho, UFSC
Possui graduação em Oceanologia pela Fundação Universidade Federal do Rio Grande (1981), mestrado em Biologia de Água Doce e Pesca Interior pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (1985) e doutorado em Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1992). Atualmente é Professor Associado da Universidade Federal de Santa Catarina, vinculado ao Departamento de Aquicultura e bolsista de produtividade ligado ao Comitê Assessor de Aquicultura e Recursos Pesqueiros do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Atua na área de piscicultura com ênfase no desenvolvimento de tecnologia de reprodução, larvicultura e aleviangem de espécies de peixes migradores nativos do Brasil. Atua ainda no monitoramento e manejo da ictiofauna e da pesca na região do alto rio Uruguai Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Zaniboni Filho, E., Meurer, S., Golombleski, J. L., Silva, L. V. F., & Baldisserotto, B. (2008). Survival of <em>Prochilodus lineatus</em&gt; (Valenciennes) fingerlings exposed to acute pH changes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 917-920. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2345
Section
Animal Science

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