Evaluation of two methods to determine the digestibility apparent coefficients in Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em> L.)

  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Edma Carvalho de Miranda UNESP
  • Luis Gabriel Quintero Pinto UNESP
  • Wilson Massumitu Furuya UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Guilherme Jordão Magalhães Rosa UNESP
  • Eduardo Arruda Teixeira Lanna UNESP

Abstract

The objective of this study was, in the first experiment, to evaluate the apparent digestibility of dry matter (DM), crude protein (CP) and ether extract (EE) of purified diet using chromic oxide as inert marker, in the three parts of intestine (proximal, middle and distal) of Nile tilapia, Oreochromis niloticus L (Perciformes Cichlidae). In the second experiment, the aim was to compare the digestibility coefficients obtained by natural excretion in the digestibility aquarium and by intestine dissection. The results showed that in the distal portion there was an increase in the absorption, the dissection method underestimates the digestibility of collected material (DM=41.79%a, CP=48.98a, EE=35.10%b) and that the digestibility coefficients obtained by indirect method with feces collected in the digestibility aquariums are more reliable and real (DM=63.99%b, CP=85.62b, EE=73.60%b).

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Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-04-29
How to Cite
Pezzato, L. E., Miranda, E. C. de, Pinto, L. G. Q., Furuya, W. M., Barros, M. M., Rosa, G. J. M., & Lanna, E. A. T. (2008). Evaluation of two methods to determine the digestibility apparent coefficients in Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt; L.). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24, 965-971. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v24i0.2452
Section
Animal Science

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